Судова практика: ВГСУ роз'яснив, хто повинен платити за розбиті деревами машини

08:00, 26 вересня 2017
Збиток від пошкодження автомобіля внаслідок падіння дерева повинно компенсувати комунальне підприємство.
Судова практика: ВГСУ роз'яснив, хто повинен платити за розбиті деревами машини
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Близько 130 тисяч гривень має виплатити комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Печерського району Києва за шкоду, завдану власнику застрахованого транспортного засобу падінням дерева на проїжджу частину вулиці.

Це рішення Господарського суду міста Києва від 14 листопада 2016 року, а також постанову Київського апеляційного господарського суду від 25 листопада 2017-го повністю підтримав Вищий господарський суд України (справа №910/16340/16).

Суди, ухвалюючи таке рішення, виходили з таких обставин.

На підставі ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка заподіяла цю шкоду.

Крім того, відповідно правилам дорожнього руху, власник транспортного засобу має право на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки дорожнього руху.

При цьому вулиці, дороги, провулки, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки, а також зелені насадження вздовж вулиць і доріг, згідно із законодавством, віднесені до об'єктів благоустрою населених пунктів.

І, нарешті, відповідно до п. 5.5 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №105 від 10.04.2006, за збереження зелених насаджень і догляд за ними несуть відповідальність балансоутримувачі цих об'єктів. Саме вони повинні, зокрема, вчасно зрізати сухостійні або аварійні дерева.

Таким чином, судді прийшли до висновку, що комунальне підприємство має не тільки утримувати в належному стані зелені насадження вздовж міських магістралей, а й забезпечувати безпеку громадян під час користування цими об'єктами благоустрою населеного пункту, в тому числі під час дорожнього руху.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва