Активістам на Полтавщині більше не будуть перешкоджати проводити акції

13:10, 16 серпня 2017
Вища рада правосуддя задовольнила скаргу судді Полтавського окружного адміністративного суду Серги Світлани Михайлівни на рішення Першої Дисциплінарної палати ВРП.
Активістам на Полтавщині більше не будуть перешкоджати проводити акції
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Суддя була залучена до дисциплінарної відповідальності у зв'язку з прийняттям нею постанови, що обмежує права на мирні зібрання молодіжної громадської організації «Молоді регіони».

Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Вища рада правосуддя під час засідання 15 серпня 2017 року розглянула скаргу судді Полтавського окружного адміністративного суду Серги Світлани Михайлівни на рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 24 березня 2017 року №599/1дп/15-17 про притягнення її до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у вигляді подання про звільнення з посади.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк повідомив, що зазначена суддя залучена до дисциплінарної відповідальності у зв'язку з прийняттям нею постанови Полтавського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2013 року до справи №816/6725/13-а про обмеження права на мирні зібрання.

Цією постановою Полтавської міської організації всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молоді регіони» та будь-яким іншим особам з 24 листопада 2013 року заборонено проводити мирні зібрання:

  • в Полтаві на площі біля Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Миколи Гоголя;
  • на території перед адміністративною будівлею виконавчого комітету Полтавської міської ради;
  • на території Корпусного парку міста Полтави.

Крім того молодіжній громадській організації заборонено:

  • встановлювати намети, кіоски, навіси, в тому числі тимчасові і пересувні;
  • використовувати звукопідсилюючу техніку, світлове обладнання, відеообладнання, автономні пристрої енергозбереження (генератор електричного живлення).

Як повідомляє відомство, постанова в суді апеляційної інстанції не переглядалася.

Так, Перша Дисциплінарна палата ВРП прийшла до висновку, що суддею допущені грубі порушення норм матеріального та процесуального права, які призвели до порушення одного з основоположних прав людини (права на мирні збори) і негативних наслідків, які підривають авторитет судової влади і довіру до правосуддя.

У зв'язку з цим Дисциплінарна палата застосувала до судді дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення її з посади судді.

Не погоджуючись з рішенням Дисциплінарної палати, суддя звернулася до Вищої ради правосуддя зі скаргою, в якій просить скасувати рішення Дисциплінарної палати і прийняти нове рішення, яким відмовити в залученні її до дисциплінарної відповідальності у зв'язку з відсутністю дисциплінарного проступку.

За результатами перевірки та розгляду цього питання на засіданні ВРП не погодився із застосуванням до судді такого стягнення у вигляді звільнення з посади.

Зокрема, не було враховано в достатній мірі характеризуючі обставини щодо судді, а також те, що негативні наслідки в результаті прийняття нею постанови, на підставі чого суддя залучена до дисциплінарної відповідальності, не настали. Крім того, на ступінь провини судді вплинула відсутність належного законодавчого регулювання спірних відносин, а також практика вищих судових інстанцій, згідно з якою діяла суддя.

Вища рада правосуддя, розглянувши скаргу судді, погодилася з наявністю в діях судді дисциплінарного проступку, проте в зв'язку з закінченням строку притягнення до дисциплінарної відповідальності прийняла рішення скасувати рішення Дисциплінарної палати ВРП від 24 березня 2017 року №599/1дп/15-17 і закрити дисциплінарне провадження.

Нагадаємо, 15 серпня, ВРП розглянула повідомлення голови апеляційного суду Луганської області Гаврилюка Володимира Кузьмича про втручання в діяльність суддів Біловодського, Міловського та Старобільського районних судів Луганської області щодо здійснення правосуддя.

Нагадаємо, 8 серпня Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів апеляційного суду Одеської обл. про втручання в їх діяльність.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», ВРП визнала звернення депутата Кам'янець-Подільської міської ради Хмельницької області Дмитра Костюкович втручанням в діяльність судді.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд