На сьогодні адвокати сприймають дії Вищого антикорупційного суду як оголошення їм війни, — голова Ради адвокатів

15:18, 24 октября 2019
Адвокати вимагають поваги до своєї професії: відкритий лист до Вищого антикорупційного суду.
На сьогодні адвокати сприймають дії Вищого антикорупційного суду як оголошення їм війни, — голова Ради адвокатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Ради адвокатів Київської області Петро Бойко звернувся до Вищого антикорупційного суду з листом, в якому акцентує увагу суддів на необхідності поважати адвокатську професію.

«Вищий антикорупційний суд публічно оголосив про наміри жорстко боротися з будь-якими проявами зриву адвокатами судових засідань. Усяке нез’явлення адвоката в судове засідання розцінюється суддями як зловживання правами та порушення правил адвокатської етики. Судді реагують на такі випадки зверненням до КДКА з вимогою притягнути адвокатів до дисциплінарної відповідальності та призначають обвинуваченим захисників з безоплатної правової допомоги за правилами залучення захисника для окремої процесуальної дії. 

Боротьба зі зривами судових засідань є похвальною, якщо це свідоме та недобросовісне затягування  судового процесу, і тут адвокатська спільнота на стороні суду.

Але на сьогодні адвокати сприймають дії Вищого антикорупційного суду як оголошення їм війни, як тиск, як принизливе та упереджене  ставлення до адвокатів і демонстрацію широкій публіці, що ніхто в суді з адвокатами не збирається церемонитися.  

Коло учасників кримінального процесу досить широке, але чомусь саме адвокати наперед «призначені» Вищим антикорупційним судом відповідальними за будь-які зриви судових засідань і винними в затягуванні судових процесів.

Тому від імені всієї адвокатської спільноти хочу пояснити суду, що ми, адвокати, рівноправні з прокурорами як стороною обвинувачення. Ми є захисниками і  відіграємо важливу роль у захисті прав і свобод людини, у встановленні об’єктивної істини та справедливості в кримінальному провадженні. Нас не потрібно сприймати вороже, нас не потрібно сприймати  як зайву і докучливу перешкоду у винесенні вироку.

Нас і наші права потрібно поважати, починаючи із зайнятості адвоката в іншому процесі. Якщо цю обставину суд вважає неповажною, то, на думку адвокатів та органів адвокатського самоврядування, перебування адвоката в іншому судовому процесі, якщо це доводиться відповідними доказами, є поважною причиною. Такий адвокат ніколи не буде притягнутий до дисциплінарної відповідальності, оскільки адвокат, незалежно від власної позиції і вини, поставлений перед необхідністю «зірвати» десь судове засідання.

Адвокати, як і судді, не можуть мати в своїй професійній діяльності   лише одне провадження. Тому, судова практика пішла шляхом узгодження судових засідань між учасниками кримінального провадження  та завчасного їх планування. Там, де суддя не прислуховується до сторін, де суддя демонструє зверхність, де нав’язує власний графік і не враховує інтереси учасників процесів, там як раз постійно і відбуваються зриви судових засідань.

Ми знаємо, що суспільство очікує від вас швидких вироків. Засоби масової інформації програмують вас на це. Тому хочемо нагадати народну мудрість, що «скорий» суд не буває правовим судом.

Ми, адвокати і громадяни України, в першу чергу очікуємо від вас законних і справедливих вироків, що вимагає кропіткої, розважливої і неспішної роботи.  

Також звертаємо увагу, що розпочата вами практика залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії не узгоджується з правами людини. Будь-який громадянин має право на адвоката, якого він обрав. Ви ж нав’язуєте людині захисника, якого він не потребує і якого він не вибирав. Ви призначаєте обвинуваченому  адвоката, який не має уявлення про кримінальне провадження і який через це не може здійснювати ефективний захист. Ви  свідомо позбавляєте людину ефективного захисту!

Правила залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії не передбачають в собі мету захистити суд від зриву засідань. Зверніть увагу ще раз на положення ст. 53 КПК України. Там мова йде про «виключні невідкладні процесуальні дії», тобто про ті дії, які  ніяк не можна відкласти, і це є виключенням, а не правилом для суду. 

Ми розуміємо важливість відправлення правосуддя в розумний строк, але воно повинно здійснюватися з дотриманням прав і законодавчих гарантій учасників кримінального провадження, без залякування і демонстрації сили.

В свою чергу, ви повинні зрозуміти, що в будь-якій державі адвокатурі як професійному правозахисному інституту, діяльність якого полягає в захисті прав і свобод громадян, відводиться особлива роль. Без цього інституту, неможливе функціонування всієї судової  системи, виконання в повній мірі конституційних гарантій прав громадян, особливо в частині забезпечення  прав обвинуваченого на захист.

Виходячи з викладеного, ми, адвокати, не просимо, а вимагаємо від новоствореного Вищого антикорупційного суду поваги до нашої професії, нашої діяльності та функціонального навантаження», — зазначив Петро Бойко.

Слід нагадати, що вчора Вищий антикорсуд опублікував заяву щодо неявки захисників на засідання суду.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Князевич
    Руслан Князевич
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Кулікова
    Світлана Кулікова
    суддя Київського апеляційного суду
  • Валерій Кузьменко
    Валерій Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Юрій Чумак
    Юрій Чумак
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді