Мужчина пытался устранить препятствия в пользовании квартирой – что решил апелляционный суд

07:30, 28 июня 2024
Гражданин через суд пытался устранить препятствия в пользовании квартирой, совладельцем которой он является в равных долях вместе с ответчицей, которая, в свою очередь, не дает ему ключи от входной двери в квартиру.
Мужчина пытался устранить препятствия в пользовании квартирой – что решил апелляционный суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Львовский апелляционный суд рассмотрел апелляционную жалобу гражданки на решение Шевченковского районного суда г. Львова по делу по иску об устранении препятствий в пользовании квартирой. Об этом сообщает пресс-служба суда.

Обставини справи

Громадянин С. звернувся в суд з позовом до громадянки У. про усунення перешкод у користуванні квартирою, співвласником якої він є в рівних частках разом з відповідачкою.

В обґрунтування позовних вимог покликався на те, що він не має доступу до квартири, оскільки відповідачка не дає йому ключів від вхідних дверей у квартиру. Вказував, що його прохання та письмові звернення з цього приводу гр. У. ігнорує. Просив усунути перешкоди у користуванні ним квартирою шляхом зобов’язання надати йому ключі від усіх замків до вказаної квартири та шляхом вселення його у вказану квартиру.

Рішенням Шевченківського районного суду м. Львова позов задоволено, усунуто гр. С. перешкоди у користуванні квартирою шляхом зобов’язання гр. У. надати йому ключі від усіх замків до вказаної квартири та вселити у квартиру.

Розгляд апеляційної скарги

Рішення суду оскаржила гр. У., в апеляційній скарзі вона покликається на те, що позбавлення права власності гр. С. на ½ ідеальної частки квартири, як встановлений судом преюдиційний факт у іншій справі позбавляє його права користування та вселення у спірну квартиру. Вказує, що суд першої інстанції необґрунтовано та безпідставно не розглянув її клопотання про зупинення провадження у справі, до якого додавалися докази про накладення арешту на спірне майно та відкриття провадження у іншій справі за віндикаційним позовом. Зазначила, що незареєстроване клопотання позивача про стягнення витрат на професійну правничу допомогу було подане з процесуальним порушенням. Суд першої інстанції не повинен був  приймати до уваги дане клопотання при ухвалення рішення, а також позбавив її права подати до суду клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Просить рішення Шевченківського районного суду м. Львова скасувати та постановити ухвалу про зупинення провадження у справі.

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду у справі 466/10294/23 постановила: апеляційну скаргу задовольнити частково, рішення Шевченківського районного суду м. Львова в частині стягнення з гр. У. на користь гр. С. 15 000 гривень витрат на правову допомогу змінити. Стягнути з гр. У. на користь С. 3 000 гривень витрат на правову допомогу. В решті рішення суду залишити без змін.

Колегія суддів перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення в межах доводів та вимог апеляційної скарги, вважає, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення. Підставою для зупинення провадження у справі є не лише існування іншої справи на розгляді в суді та припущення про те, що рішення в ній має значення для цивільної справи, що розглядається, а саме неможливість її розгляду до вирішення іншої справи. Виходячи з вищенаведеного, рішення у іншій між цими ж сторонами не має значення для розгляду цієї справи, так як у будь-якому випадку залишалась би у власності позивача 1/6 ідеальна частина квартири, право користування якою відповідач має, а спір про право власності на квартиру вже вирішено судами.

З тих підстав колегією суддів протокольною ухвалою відмовлено у задоволенні клопотання про зупинення провадження у справі.

Додатково виходячи із критеріїв реальності, розумності, пропорційності, колегія суддів вважає, що розмір витрат на професійну правничу допомогу у сумі 15 000 грн., визначений судом першої інстанції є завищеним та неспівмірними із складністю справи та виконаних адвокатом робіт, часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт та обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua и на Google Новости SUD.UA, а также на наш VIBER, страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду