Гетманцев заявив, що Володимир Зеленський його підтримує, дав прогноз на зиму і розкритикував позицію міністра економіки щодо ліберальної податкової реформи

11:07, 2 серпня 2022
Данило Гетманцев: «Якщо б президент запропонував мені відставку, то вона би відбулась. Але я бачу підтримку з його боку».
Гетманцев заявив, що Володимир Зеленський його підтримує, дав прогноз на зиму і розкритикував позицію міністра економіки щодо ліберальної податкової реформи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Секретар Нацради з питань відновлення України, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев на питання стосовно ініціативи про його відставку заявив, що «щиро спілкується з бізнесом, з різними асоціаціями, з реальним сектором бізнесу щодня». «У нас з представниками бізнесу дуже мало питань, де ми не досягаємо згоди», - заявив він в інтерв’ю Telegraf.

Щодо ініціатив по його відставці, то за його ж словами, тут «немає чого обговорювати». «Зміст цих акцій, склад фронтменів - самопроголошені професори, спеціалісти по сироїдінню, команда Януковича та інші фріки - щоразу запевняє мене, що я роблю правильні речі», - вважає Гетманцев.

На запитання, чи підіймалося у його розмовах з Президентом Володимиром Зеленським питання відставки, Гетманцев відповів: «Якщо б президент запропонував мені відставку, то вона би відбулась. Але я бачу підтримку з його боку».

Також голова Комітету не виключив кадрові зміни в Уряді.

«Я не буду критикувати нікого публічно. У нас, як і в будь-якій команді, є що підсилювати, це правда. Але мова не йде про відставку Уряду. Нас задовільняє прем’єр-міністр, я думаю, що він на своєму місці.

А загалом кадрові зміни в Уряді, як і в інших органах, будуть відбуватись постійно. Це нормально, бо це війна, і хтось не справляється, не витримує, не робить те, що треба. І в нас немає часу чекати, поки хтось навчиться», - заявив він.

Разом із тим, Данило Гетманцев все ж розкритикував позицію міністра економіки Юлії Свириденко:

«Переконаний, що перший віце-прем’єр має достатньо повноважень та підтримку від всіх нас для реалізації оголошеної програми діями, а не гучними заявами».

А саме, на думку Юлії Свириденко, перший крок до економічного зростання – досягнення оптимального розміру держави та ліберальні реформи.

«Вважаю, що, попри війну, вже з 1 січня 2023 року ми маємо скоротити фіскальний відсоток ВВП в Україні з 45% до 30%, а далі впродовж 10 років впевнено рухатися до його подальшого скорочення і досягнути 20% у 2032 році.

Всім прихильникам марксизму-ленінізму скажу: зменшення розміру держави неминуче генерує зростання. Тому, як не дивно, нижчі ставки податків у підсумку призводять до більших доходів держави.

Для досягнення оптимального розміру держави маємо почати з ліберальної податкової реформи, ухвалити ліберальний трудовий кодекс (окремі його елементи ми вже запровадили на військовий час), а також провести велику реформу соціальних виплат на основі єдиного цифрового реєстру», - зауважила Юлія Свириденко у блозі.

«Я вже коментував нещодавно цей дивний пасаж міністра… Переконаний, що поки ми перебуваємо на посадах, ми маємо право тільки на відповідальні заяви. В іншому випадку, вони дискредитують не тільки нас особисто, але й всю команду. Не думаю, що над цією пропозицією шанована міністерка попрацювала достатньо глибоко з точки зору ситуації, в якій країна перебуває, та структури витрат державного бюджету, які хочеш не хочеш є набагато вищими 30% ВВП. Кого міністерка або Кабмін, якщо це погоджена позиція, пропонує залишити без грошей для проведення чудо-реформи? І друге – а навіщо її проводити? В цифрі 30% є якась сакральність?» - заявив Гетманцев.

Також, на думку Гетманцева, зараз не час говорити про вибори до парламенту.

«Я категорично проти самої згадки слова «вибори» сьогодні», - підкреслив він.

Разом з тим, на питання стосовно того, чи витримала фракція випробування війною, він заявив, що «були окремі діячі, які затремтіли, але нехай це лишиться на їх совісті. Війна показала, хто тримає удар, а хто ні».

«В «Слузі народу» небагато тих, хто удар не втримав, але більше, ніж мені хотілося би», - зауважив Гетманцев.

Стосовно прогнозів економічної ситуації восени та взимку, то вони такі (за словами Гетманцева).

«Ситуація непроста і вона буде погіршуватись, якщо гостра фаза буде продовжуватись.

За даними Нацбанку, у травні 14% підприємств припинили свою діяльність взагалі і половина підприємств скоротили своє виробництво більш ніж на 30%.

Скорочення ВВП в 2022 році прогнозується на третину, ціни зростуть на 31% до кінця року, на тлі інфляції реальна заробітна плата скоротиться на 26,9%, безробіття буде становити 28,9%, а дефіцит зведеного бюджету сягне 17,9% ВВП, сальдо платіжного балансу прогнозується на рівні мінус 9 млрд долл.

Це все безперечно погано, ситуація дуже важка, ми повинні давати їй тверезу оцінку, а з іншого боку розуміти, що жодної катастрофи нема», - заявив він.

«Безперечно, ми зробимо все, аби підтримати бізнес та економіку, але, якщо мова йде про бюджетні програми — на сьогодні це питання пріоритетів, давайте будемо відверті. На це нема коштів. Нашим абсолютним пріоритетом є армія. Другим – соціалка. Третім – зима. Тому в залежності від ситуації, ми будемо реалізувати стільки ресурсів, скільки буде потрібно для того, щоб вистояти на фронті. А допомога бізнесу буде до кінця війни значно обмеженою», - додав Гетманцев.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду