Постанова Кабміну про заборону виїзду чиновників, суддів та депутатів містить неузгодженості: у «Слузі народу» вирішили направити Шмигалю звернення

11:46, 30 січня 2023
Норма, яка виписує умови перетину кордону жінками-депутатами місцевих рад в рішенні КМУ виписана незрозуміло.
Постанова Кабміну про заборону виїзду чиновників, суддів та депутатів містить неузгодженості: у «Слузі народу» вирішили направити Шмигалю звернення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Постанова Кабміну про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України від 27 січня 2023 р. № 69 щодо заборони виїзду чиновників, суддів та депутатів (за деякими винятками) містить низку неузгодженостей.

На цьому наголосив народний депутат від «Слуги народу» Віталій Безгін.

«По виїзду закордон без відрядження представників місцевого самоврядування. Кілька важливих моментів:

  1. В Указі Президента/Рішенні РНБО не йде мова про депутатів місцевих рад (крім керівних посад). У свою чергу даний пункт з'явився у рішенні Кабміну
  1. Норма, яка виписує умови перетину кордону жінками-депутатами місцевих рад в рішенні КМУ виписана незрозуміло. Не ясно, достатньо бути жінкою, щоб виїжджати закордон без відрядження, чи для цього має бути умова про відвідини дітей до 18 років.
  1. Якщо Уряд вбачав відвідини, то це паралізує роботу прикордонників, враховуючи кількість депутатів місцевих рад і потребу по кожній жінці перевіряти, чи дійсно діти закордоном. Це єдиний ефект від даної норми.
  1. Подібний крок може призвести до тенденції на складання жінками-депутатами місцевих рад мандатів та руйнації системи місцевого самоврядування в країні.

Спрямовую звернення на Дениса Шмигаля, щоб Уряд чітко виписав норму щодо жінок-депутаток місцевих рад, враховуючи наведені вище факти. Переконаний, що обмеження щодо жінок мають бути зняті, а формулювання мають бути чіткими», - зазначив Віталій Безгін.

Нагадаємо, раніше в ефірі національного телемарафону прессекретар прикордонного відомства Андрій Демченко надав коментар стосовно внесених Урядом змін до Правил перетинання державного кордону.

«Зміни передбачають, що виїзд за кордон народних депутатів та депутатів місцевих рад, суддів, прокурорів, державних службовців, заброньованих за відповідними органами працівників та інших категорій осіб, може здійснюватися виключно у службове відрядження.

«Прикордонники як і раніше, так і зараз, керуються нормами законодавства, які регламентують перетин державного кордону України, в тому числі це і норми, які прописані в постанові Уряду № 57 про Правила перетину державного кордону громадянами України. І як відомо, після рішення Ради національної безпеки і оборони України, Кабінет Міністрів України вніс зміни до цієї Постанови, які передбачають, що урядовці, народні депутати та  низка інших посадовців, а також прокурори, судді, представники місцевого самоврядування можуть перетинати державний кордон України виключно з метою службового відрядження», - зазначив Андрій Демченко.

Крім того, прессекретар Держприкордонслужби зауважив, що Уряд визначив керівникам відповідних організацій в триденний термін надати до Адміністрації Держприкордонслужби список тих осіб, яких стосуються зміни до Постанови.

«Зазначимо, що ці особи перетинатимуть кордон тільки з метою службового відрядження, проте є відносно них і певний перелік винятків, а саме – у разі коли жінка або чоловік, який є одиноким батьком, можуть у виняткових випадках прослідувати до своїх дітей віком до 18 років (включно), які знаходяться за кордоном, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України, при цьому під час перетину кордону такі особи повинні мати з собою підтвердження того, з якою метою вони слідують», - додав Андрій Демченко.

Також Урядом передбачено ще низку винятків із загального правила, а саме – коли такий виїзд здійснюється для лікування за кордоном, за наявності документів, які дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну, та листа Міністра охорони здоров’я, а також на підставі окремого рішення Голови Державної прикордонної служби України, у разі якщо за кордоном помер один із членів сім’ї особи першого або другого ступеня споріднення.

«Привілеїв не має. Зміни стосуються і жінок і чоловіків. Всі норми чітко прописані в змінах до Постанови №57 і прикордонники ними керуватимуться», - наголосив прессекретар Держприкордонслужби.  

Андрій Демченко також зазначив, що це питання не тільки контролю Держприкордонслужби і безпосередньо інспекторів на кордоні, це і особиста відповідальність посадових осіб, які підпадають під норми Постанови та їх керівників.

«Якщо раніше посадовцям дозволялося виїжджати і у відпустку, це не заборонялося нормами правил перетину державного кордону України, то тепер, і таку оцінку дав Президент України, якщо ти державний службовець, то маєш працювати на Державу, а не відпочивати. Тому зміни внесені для того, щоб посадовці мали можливість виїжджати за кордон виключно з метою службового відрядження для вирішення питань, які необхідні саме для Україні», - сказав прессекретар Андрій Демченко.

Також роз’яснення про можливість українських громадян перетинати державний кордон у період воєнного стану для виїзду в інші країни на лікування надало Міністерство охорони здоров’я.

«Наказ МОЗ від 05.04.2022 № 574 чітко визначає критерії направлення та категорії пацієнтів, медична й реабілітаційна допомога яким може надаватися за кордоном. Як і раніше, якщо пацієнти потребують довготривалої або дороговартісної медичної допомоги, а також отримання медичних послуг, надання яких наразі в Україні значно обмежене через повномасштабну війну, вони можуть направлятися на лікування за межі держави.

Пропуск таких громадян через державний кордон здійснюється за наявності документів, що підтверджують право на виїзд і в’їзд в Україну, та на підставі листа міністра охорони здоров’я України про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування.

Відповідність критеріям направлення за кордон для лікування під час дії воєнного стану підтверджується формою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого», заповненою лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення для лікування за кордон.

Виїзд таких осіб дозволяється в супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення.

Довідка: членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені», - зазначає МОЗ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва