Депутати підтримали законопроєкт про надання повноважень секретаря судового засідання іншому працівнику апарату суду

07:10, 2 червня 2023
Пропонується дозволити на час воєнного стану та протягом трьох місяців після його скасування надати можливість виконувати обов’язки секретаря судового засідання іншим працівникам апарату суду та передбачити можливість дистанційної роботи для секретарів судових засідань.
Депутати підтримали законопроєкт про надання повноважень секретаря судового засідання іншому працівнику апарату суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №8358 про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів щодо здійснення судочинства під час дії воєнного чи надзвичайного стану та врегулювання спорів за участі судді, яким пропонується дозволити на час воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення виконувати обов’язки секретаря судового засідання іншим працівникам апарату суду, а також розширити сферу застосування письмового провадження у судах.

Як зазначається у пояснювальній записці, на даний момент виникла критична ситуація з секретарями судових засідань, які масово пишуть заяви на відпустку та відмовляються працювати в умовах воєнного стану «через загрозу ракетних обстрілів, фізичної неможливості прибути на робоче місце у зв'язку із своїм від'їздом в інший регіон країни тощо».

Автори проєкту додають,  рівень оплати праці секретарів судових засідань «не є вагомою причиною ризикувати своїм життям та безпекою задля того, щоб бути фізично присутнім у приміщенні суду».

Для вирішення цієї проблеми пропонується передбачити можливість надавати повноваження секретаря іншим працівникам апарату суду, які мають вищу освіту за спеціальністю "Правознавство" або "Правоохоронна діяльність" з освітньо- кваліфікаційним рівнем не нижче молодшого спеціаліста, та можливість працювати секретарям судового засідання в режимі відеоконференції.

Крім того, пропонується розширити сферу застосування письмового провадження у судах всіх юрисдикцій під час дії воєнного чи надзвичайного стану. Законодавці вважають, що розгляд справи без виклику учасників у судове засідання, без проведення судового засідання, за наявними матеріалами справи (письмове провадження) посилить безпеку при розгляді справ у судах для всіх учасників судового процесу (суддів, персоналу суду, сторін справи та інших учасників).

Разом з тим, якщо під час письмового провадження за наявними у справі матеріалами суд дійде висновку про те, що справу необхідно розглядати у судовому засіданні, то він призначає її до розгляду в судовому засіданні.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується дозволити суддям здійснювати правосуддя з будь-якого місця за умови прийняття такого рішення головою суду або зборами.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду