Які є підстави для припинення аліментних зобов'язань

16:00, 5 серпня 2017
Недоведеність наявності постійного доходу у відповідача не є підставою для позбавлення дитини права на утримання аліментів від батька.
Які є підстави для припинення аліментних зобов'язань
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Постановою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21.06.2017 у справі №622/285/16-ц про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини було скасовано рішення апеляційного суду, яким відмовлено в задоволенні позову та залишено в силі рішення першої інстанції.

Колегія суддів зазначила, що суд першої інстанції правильно вважав, що здійснення підприємницької діяльності не свідчить про нерегулярності доходу відповідача.

Заперечуючи проти позову, відповідач посилався на те, що не має постійного і регулярного доходу, однак, суд першої інстанції дав належну оцінку цим запереченням відповідача і прийшов до правильного висновку про їх необґрунтованість та недоведеність, оскільки, згідно з довідкою ДПІ, відповідач зареєстрований як фізична особа — підприємець і платник єдиного податку, в 2015 році отримав дохід у розмірі 31 тис. грн, за I квартал 2016 року загальна сума його доходу задекларована в розмірі 5700 грн.

У постанові зазначається, що, скасовуючи законне і обґрунтоване рішення суду першої інстанції, апеляційний суд дійшов помилкового висновку про безпідставність заявленого позивачем позову про стягнення аліментів, оскільки позивач не довела наявність постійного доходу у відповідача.

Однак суд апеляційної інстанції, приймаючи таке рішення, взагалі позбавив дитину права на отримання аліментів від батька і, таким чином, поклав всі витрати на її утримання тільки на матір дитини, що суперечить вимогам СК України.

З повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду