У Верховній Раді підготували нові зміни у Кримінальний кодекс: текст законопроекту

07:11, 29 листопада 2022
Пропонується усунути суперечності між положенням санкцій статей Особливої частини КК і положеннями статей Загальної частини КК.
У Верховній Раді підготували нові зміни у Кримінальний кодекс: текст законопроекту
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді 28 листопада 2022 року був зареєстрований законопроект № 8235, який передбачає внесення змін у Кримінальний кодекс.

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати фракції «Слуга народу», зокрема голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

Згідно з законопроектом, пропонується усунення виявлених в практиці правозастосування суперечностей між положенням санкцій статей Особливої частини КК і положеннями статей Загальної частини КК в частині встановлення караності окремих кримінальних правопорушень.

Як зазначено у пояснювальній записці, пропонується усунути такі внутрішні суперечності приписів КК щодо караності кримінальних правопорушень:

1) згідно з ч. 2 ст. 59 КК у разі, якщо кримінальне правопорушення не є злочином проти основ національної безпеки України чи громадської безпеки, то конфіскація майна може бути встановлена за нього лише якщо воно є тяжким чи особливо тяжким корисливим злочином. Всупереч цьому припису, конфіскація майна встановлена:

а) у санкції ч. 2 ст. 201-2 КК – за корисливий нетяжкий злочин;

б) у санкціях ч. 1 ст. 436-1 та ч. 2 ст. 436-2 КК – за некорисливі нетяжкі злочини;

в) у санкціях ч. 2 ст. 436-1 та ч. 3 ст. 436-2 КК – за некорисливі тяжкі злочини. Законопроєктом пропонується виключити конфіскацію майна з цих санкцій.

2) згідно з ч. 2 ст. 55 КК позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю як додаткове покарання (крім спеціальних випадків, коли воно передбачене за злочини проти основ національної безпеки України, а також злочини, передбачені ст.ст. 157-160 і 286-1 КК), встановлюється на строк від 1 до 3 років. Всупереч цьому припису цей вид покарання встановлений:

а) в ч. 2 ст. 206 КК – на строк від двох до чотирьох років;

б) в ч. 3 ст. 206 КК – на строк від трьох до п’яти років;

в) в ч. 4 статті 220-1 КК – на строк до десяти років і, крім того, ще й неправильно названий: «обмеження права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю»;

г) в ч. 1 статті 220-2 і в ч. 1 ст. 365-2 – на строк до десяти років;

Законопроєктом також пропонується у всіх цих санкціях привести строк позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю у відповідність до приписів ст. 55 КК.

3) відповідно до ч. 2 ст. 61 КК покарання у виді обмеження волі встановлюється на строк від одного до п’яти років. Всупереч цьому у санкції ч. 1 ст. 213 КК цей вид покарання встановлений на строк «до одного року». Пропонується виправити цю колізію.

4) крім того, пропонується виправити низку технічних помилок у текстах санкцій статей Особливої частини КК (ч. 2 ст. 113, ч. 5 ст. 143 та ін.)

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва