Прокурори не змогли згадати, хто саме і коли мав доставити справу в суд, а суд закрив провадження

12:20, 19 січня 2023
Ще одне кримінальне провадження було закрите через сплив строків досудового розслідування.
Прокурори не змогли згадати, хто саме і коли мав доставити справу в суд, а суд закрив провадження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури розглянув дисциплінарну справу прокурора Золотоніської окружної прокуратури Черкаської області В’ячеслава П.

Згідно з матеріалами дисциплінарної справи, у 2020 році В’ячеслав П. був процесуальним керівником у справі щодо крадіжки, поєднаної з проникненням у житло, яка завдала значної шкоди потерпілому.  

Строки досудового розслідування у зазначеній справі спливали 17 жовтня 2020 року.

Про завершення досудового розслідування підозрюваному, захиснику та потерпілому прокурор повідомив 14 жовтня 2020 року та цього ж дня вони ознайомились з матеріалами досудового розслідування.

Після цього В’ячеслав П. затвердив обвинувальний акт разом з угодою про визнання винуватості і 16 жовтня передав їх до канцелярії прокуратури для скерування до суду.

Відповідні відомості В’ячеслав П. також вніс в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Втім, обвинувальний акт в суд потрапив лише 6 листопада 2020 року, тобто через 17 днів після спливу строку досудового розслідування.

Чому так сталося, прокурор чи хтось з його колег, пояснити не змогли.

Обставини доставки в суд обвинувального акту із супровідним листом В’ячеслав П. та інші прокурори чітко згадати не змогли, оскільки, як вони зазначили, пройшов значний проміжок часу.

Все, що вдалося з’ясувати дисциплінарному органу прокуратури — це те, що восени 2020 року у відділі прокуратури, де працював В’ячеслав П., не було спеціально уповноваженої особи для доставки обвинувальних актів в суди чи просто звичайного кур’єра.

У підсумку, 15 лютого 2022 року Чорнобаївський райсуд Черкаської області закрив справу про крадіжку у зв’язку з закінченням строків досудового розслідування. Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції в силі.

Дисциплінарний орган прокуратури, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що саме В'ячеслав П. скоїв дисциплінарний проступок.

По-перше, прокурор сильно затягнув з досудовим розслідуванням - фактично затвердив  та передав обвинувальний акт в канцелярію прокуратури напередодні спливу строків досудового розслідування. По-друге, В'ячеслав П. особисто не пересвідчився, чи дійсно обвинувальний акт фізично переданий в суд.

На думку прокурорської “дисциплінарки”, прокурор мав розуміти, що у відділі, де він працював, в той час не було уповноваженої особи чи кур'єра, а відтак терміново доставити обвинувальний акт в суд не було можливості.

У підсумку, прокурор В'ячеслав П. 11 січня отримав вже стандартне для таких випадків покарання — догану.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області