Міністр охорони здоров’я Ляшко оголосив реформу військово-лікарських комісій

11:40, 31 січня 2023
Військово-лікарські комісії реформують: що повідомили Віктор Ляшко та Михайло Федоров.
Міністр охорони здоров’я Ляшко оголосив реформу військово-лікарських комісій
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що одне з питань, яке лунало найчастіше у зверненнях до нього останнім часом – робота військово-лікарських комісій.

«Щодня наші військові ризикують власним життям і здоров'ям, захищаючи нас. Наш обов'язок - забезпечити їм всі необхідні умови кожен на своєму «фронті» відповідальності.

Усім відомі непоодинокі випадки, коли військовослужбовці після поранення для того, щоб отримати експертний висновок, змушені були проводити час у величезних чергах, займатися паперовою тяганиною і бігати по різним інституціям.

Цей складний і забюрократизований квест має залишитися у минулому. Війна поставила цей виклик не лише перед військовими медичними закладами. Цивільні заклади охорони здоров’я теж не можуть залишатися осторонь.

Ми всі зараз виступаємо єдиним фронтом. Саме тому ми разом з Мінцифри, Міноборони та Мінветеранів детально проаналізували процеси військово-лікарської експертизи. І почали шукати рішення, як спростити цей механізм як для поранених, так і для військових медиків», - зазначив він.

Кроки, які будуть впроваджені найближчим часом:

  • електронний документообіг у військових закладах, щоб прибрати паперову тяганину і черги;
  • автоматизація процесів, щоб зменшити навантаження на поранених військовослужбовців;
  • належне сервісне обслуговування пораненим;
  • можливість реабілітації поряд з місцем проживання;
  • підвищення кваліфікації лікарів у питаннях ВЛК.

«Це лише частина змін. Ми продовжимо й надалі вивчати проблеми і впроваджувати зміни, які приберуть бюрократію з життя військових», - додав Ляшко.

В свою чергу, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів деталі цифровізації ВЛК.

«Кожної хвилини військові ризикують життям, захищаючи Україну. Задача держави — мінімізувати бюрократію в армії. Тому плануємо реформувати процеси військово-лікарської комісії (ВЛК).

Зараз процеси ВЛК зовсім не цифровізовані. Поранені бійці вимушені проводити час у чергах, ходити до різних інституцій, збирати купу паперових документів. І це все для того, щоб підтвердити поранення. Потім комісія дає експертний висновок, що робити військовому після поранення: звільнятись зі служби, переводитись на іншу посаду чи повертатись до частини для продовження служби.

Наприклад, військового поранили під Бахмутом. Евакуювали до київського шпиталю на реабілітацію. Після лікування бійцю потрібно повертатися до своєї частини, щоб отримати паперове направлення на ВЛК. Потім зібрати купу документів, необхідних для проходження ВЛК, яка взагалі може бути в іншому місті. І такий «квест» треба проходити, навіть якщо військовому ампутували руку або ногу.

Команда Мінцифри разом з Міноборони, МОЗ, Мінветеранів, Мінсоцполітики та ГО "Правозахисний для військовослужбовців "Принцип" розробили план з цифровізації військово-лікарської комісії. Електронний документообіг скоротить черги. Автоматизація процесів знизить навантаження на поранених героїв.

Це — лише невелика частина з того, що потрібно цифровізувати у військовій сфері. Наші військові гідні отримувати людяні послуги. Саме завдяки їм можемо далі працювати та цифровізувати», - підкреслив Федоров.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області