МВФ вирішить долю закону про повернення доплати 30 тисяч військовим та обмеження зарплат у 67 тисяч грн чиновникам

13:49, 12 квітня 2023
МВФ поставить фінальну крапку у питанні стосовно урізання зарплат депутатам і чиновникам та повернення додаткової винагороди 30 тисяч для військовослужбовців, поліції та рятувальників.
МВФ вирішить долю закону про повернення доплати 30 тисяч військовим та обмеження зарплат у 67 тисяч грн чиновникам
Джерело фото: Getty Images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінить прийнятий 10 квітня Верховною Радою закон №8312 в частині повернення додаткової винагороди 30 тисяч для військовослужбовців, поліції та рятувальників та відповідного урізання зарплат депутатам і чиновникам до 67 тисяч грн.

Як повідомив голова місії фонду в Україні Гевін Грей агентству Інтерфакс-Україна, «нам відомо про поправку, ухвалену парламентом, щодо правових засад для застосування заходів, пов'язаних із воєнним станом, і ми перебуваємо в процесі оцінки її впливу».

Вочевидь, у МВФ буде час зробити відповідну оцінку, адже 11 квітня народний депутат від фракції «Голос» Володимир Цабаль зареєстрував проект постанови, який зупиняє підписання спікером парламенту Русланом Стефанчуком закону про повернення щомісячних додаткових виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військовослужбовців, поліцейських та працівників ДСНС, незалежно від покладених на них завдань чи районів проходження служби (законопроект 8312).

Доки цей проект постанови не буде розглянутий, Руслан Стефанчук не зможе підписати відповідний закон та передати його на підпис Президенту.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев підкреслив, що зараз будь-які зміни у бюджеті мають погоджуватися з іноземними партнерами.

«Я не хочу вас шокувати – ми зараз нічого не робитимемо без узгодження з партнерами. Тому що всі витрати бюджету, які не стосуються війни, фінансують наші партнери. Ми за податки фінансуємо лише війну, 55% видатків – це війна і це те, що ми збираємо податками та ОВДП. Решту дають нам партнери – всю соціалку, пенсії, допомогу бізнесу – всі ми платимо за рахунок партнерів», - сказав Гетманцев.

31 березня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила нову чотирирічну Програму розширеного фінансування для України на $15,6 млрд. Ця програма передбачає певний план реформ, який ми раніше детально описували. Зокрема, це посилення автономії САП, повернення електронного декларування для посадовців тощо.

Перший транш у розмірі 2,0 млрд СПЗ (що еквівалентно 2,7 млрд доларів США) у рамках програми розширеного фінансування, Україна отримала одразу після схвалення програми. Кошти надійшли до бюджету 3 квітня 2023 року.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Верховна Рада 10 квітня під час обговорення законопроекту  №8312 підтримала поправку 48, раніше відхилену профільним Комітетом, про повернення щомісячних додаткових виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військовослужбовців, поліцейських та працівників ДСНС, незалежно від покладених на них завдань чи районів проходження служби.

Відповідно цією поправкою Рада обмежила заробітні плати у державному секторі 10 мінімальними зарплатами. Тобто, чиновники, прокурори та депутати зможуть отримувати не більше 67 тисяч грн.

На думку Вищої ради правосуддя, ухвалений 10 квітня закон може призвести до обмеження суддівської винагороди, зарплат членів Вищої ради правосуддя та членів ВККС. Відповідні зауваження ВРП зробила в прийнятому 11 квітня консультативному висновку.

Після ухвалення даного закону почалася жвава дискусія серед депутатів стосовно того, що зекономлених на обмеженні зарплат чиновників грошей може не вистачити.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України