Картина «Здирання шкіри з продажного судді» — ще не втручання у правосуддя

13:24, 29 серпня 2017
Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів про втручання в їх діяльність.
Картина «Здирання шкіри з продажного судді» — ще не втручання у правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 29 серпня, відбулося засідання Вищої ради правосуддя, в ході якого, зокрема, було розглянуто ряд повідомлень суддів про втручання в їх діяльність при здійсненні правосуддя.

Так, обговорювалося повідомлення судді Апеляційного суду Полтавської області Андрія Рябішина. У квітні 2017 році йому на мобільний телефон подзвонив громадянин з проханням допомогти, а потім прийшло смс-повідомлення. З цим гр-ном суддя був знайомий, але не спілкувався близько 5-6 років. У той же день він повідомив відповідні органи і суддю, у провадженні якого знаходиться справа, де фігурує даний гр-н.

Заслухавши доповідача, Вища рада правосуддя вирішила, що підстави для вжиття заходів щодо цього повідомлення відсутні.

Далі ВРП заслухала питання за повідомленням судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Івана Яковенко.

Під час проводження досудового провадження у кримінальній справі на суддю надійшла скарга, яка адресована також Комітету ВР, НАБУ, САП, СБУ, ВККС та ін. органам, в якому потерпілий просить здійснювати додатковий контроль дій судді для «профілактики» антикорупційних правопорушень. На думку судді, така скарга є спробою тиску.

На думку ж ВРП, громадянам не заборонено звертатися зі скаргами, і підстави для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів і авторитету правосуддя відсутні.

Далі ВРП розглянула повідомлення судді (на той момент — в. о. голови) Святошинського районного суду міста Києва Сергія Дячука про втручання при здійсненні ним правосуддя в рамках кримінального провадження у справі колишніх «беркутівців» Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янишевського, Сергія Тамтури і Олександра Маринченко.

Як зазначив суддя в повідомленні, при розгляді даної справи відбувалися провокації від невідомих осіб, відповідальність за які взяла організація «С-14»: зриви судових засідань, напад на обвинувачених, насильство по відношенню до конвойної служби і ін. дії.

Про спроби зриву засідання він також повідомив Раді суддів України.

Так, 10 січня 2017 року група невідомих осіб провела мітинг, відповідальність за який взяла на себе «С-14», з вимогами до суду і погрозами, що завадило проведенню судового засідання.

Запит члена ВРП до Головного управління Нацполіціі в м. Києві перенаправили до Святошинського управління поліції, а потім в Шевченківське УП.

За підсумками розгляду ВРП прийняв рішення внести в ГПУ питання про притягнення до відповідальності службових осіб, які допустили бездіяльність щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань даних за вказаними фактами, звернутися до Нацполіціі в зв'язку з обставинами, викладеними в повідомленні в. о. голови суду щодо незабезпечення громадського порядку в судових засіданнях.

Також відбувся розгляд повідомлення судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Віталія Мишка.

Під час перевірки було встановлено, що в провадженні судді знаходиться цивільна справа про усунення перешкод у праві користування майном. Позивачем було подано заяву про відвід судді, оскільки, на думку позивача, суддя зацікавлений в результаті справи на користь відповідача. Потім вільний слухач (знайомий позивача) поклав на стіл перед очима судді роздруковану репродукцію картини «Здирання шкіри з продажного судді». Суддя вважає це втручанням в його діяльність як судді.

На думку доповідача, члена ВРП Тетяни Малашенкової, для протидії зловживанню правами, порушення порядку в судовому засіданні процесуальним законодавством передбачено застосування заходів процесуального примусу до осіб, які заважають здійсненню правосуддя шляхом постановлення ухвал. А дії, про які повідомив суддя, не можуть бути підставою для застосування заходів з боку Вищої ради правосуддя. ВРП погодилася з позицією доповідача.

Далі ВРП заслухала доповідача за повідомленням судді Харківського окружного адміністративного суду Лариси Мар'єнко про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя повідомила, що на неї чинився тиск з боку представників у справі, а також з боку громадської організації «Громадський контроль діє». Справа стосувалася скасування реєстраційних дій, а тиск виражався у відкритому ігноруванні вимог головуючого, порушенні порядку судового засідання, діях проти судді, спрямованих на зрив судового засідання і передачу справи іншому судді.

Також в повідомленні йдеться про те, що була виявлена передача грошових коштів представниками сторони (ТОВ) громадській організації.

Харківська місцева прокуратура направила заяву судді поліції. Потім, коли заява надійшла в Харківську обласну прокуратуру, його також перенаправили через місцеву прокуратуру в поліцію. Поліція вважала, що повідомлення не підлягає внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Вища рада правосуддя прийняла рішення внести подання до Генпрокуратури щодо вжиття заходів реагування щодо осіб, які допустили бездіяльність по нереагуванню на повідомлення судді.

Крім того, ВРП розглянула повідомлення судді Ватутінського міського суду Черкаської області Лариси Пасацької про втручання в її діяльність. Проблема стосувалася розміщення на інтернет-ресурсах оголошення з її мобільним телефоном про надання медичних послуг. Судді надходили відповідні дзвінки. Проводилося розслідування, але слідчим прийнято рішення про відсутність складу злочину. ВРП не знайшов підстав для вжиття заходів реагування.

Також ВРП прийняла рішення про звільнення Марини Міндарьової з посади судді Червонозаводського районного суду міста Харкова на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції України відповідно до рішення Другий Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 20 лютого 2017 №283/2дп/15-17.

Відзначимо, що в рішенні ДП ВРП йдеться про заяву заступника прокурора Харківської області з приводу винесення суддею постанови про накладення адміністративних стягнень на підставі статті 185 КУпАП за злісну непокору розпорядженню або вимозі працівника міліції, які були учасниками масових акцій протесту під час Революції Гідності.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області