Експрезидента Гондурасу, який співпрацював з владою США багато років, засудили за сприяння наркоторгівлі у США

15:11, 27 червня 2024
Хуан Орландо Ернандес, якого також оштрафували на 8 млн доларів, сприяв ввезенню 400 тонн кокаїну в США.
Експрезидента Гондурасу, який співпрацював з владою США багато років, засудили за сприяння наркоторгівлі у США
Джерело фото: Getty Images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Нью-Йорку засудили колишнього президента Гондурасу Хуана Орландо Ернандеса до 45 років ув’язнення за співпрацю з наркоторговцями протягом більше десяти років, забезпечуючи постачання понад 400 тонн кокаїну до Сполучених Штатів. Про це повідомляє Politico.

Суддя виніс вирок Ернандесу та оштрафував його на 8 мільйонів доларів, зазначивши, що покарання має слугувати попередженням «добре освіченим, добре одягненим» особам, які зловживають владою, вважаючи, що їхній статус ізолює їх від правосуддя.

У березні суд присяжних визнав Ернандеса винним у федеральному суді Манхеттена після двотижневого судового процесу, за яким уважно стежили в його рідній країні. Ернандес не визнав своєї вини, заявивши, що його «неправильно і несправедливо звинуватили».

Колишній президент Гондурасу описував себе героєм у боротьбі проти торгівлі наркотиками, який співпрацював з американською владою під керівництвом трьох адміністрацій президентів США. Однак суддя заявив, що докази на судовому засіданні доводять протилежне: Ернандес використовував свої «акторські здібності», щоб створити враження борця з наркотиками, залучаючи поліцію та військових своєї країни для захисту наркоторгівлі.

Суддя назвав Ернандеса «дволиким політиком, що жадає влади», який захищав групу наркоторговців. Прокуратура вимагала довічного ув'язнення плюс 30 років, що підтримувала й рекомендація офіцерів пробації суду.

55-річний Ернандес два терміни був лідером Гондурасу. Американські прокурори заявляють, що він співпрацював з наркоторговцями з 2004 року, отримуючи мільйони доларів хабарів. Ернандес визнав, що гроші від наркотиків платили практично всім політичним партіям Гондурасу, але сам заперечував отримання хабарів.

Серед свідків процесу були наркоторговці, які зізналися у відповідальності за десятки вбивств і заявили, що Ернандес був захисником деяких найвпливовіших торговців кокаїном, зокрема відомого мексиканського наркобарона Хоакіна «Ель Чапо» Гусмана, який відбуває довічне ув’язнення в США.

Суддя зазначив, що Гусман дав 1 мільйон доларів хабара брату Ернандеса, Хуану Антоніо «Тоні» Ернандесу, колишньому конгресмену Гондурасу, який був засуджений до довічного ув’язнення в американській в’язниці в 2021 році в Нью-Йорку.

Суддя також описав кількість вбивств, пов’язаних із торгівлею наркотиками під час політичної кар’єри Ернандеса, як «вражаючу», зазначивши, що один свідок визнав причетність до 56 вбивств, а інший до 78 вбивств до початку співпраці з владою США.

Він додав, що Ернандес допомагав лише тим наркоторговцям, які сприяли його політичним амбіціям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду