Зеленський дозволив продовжувати працювати комісованим рятувальникам

13:49, 26 липня 2022
Рятувальники, які визнані непридатними за станом здоров’я через захворювання, поранення за їх зверненням можуть продовжувати службу до закінчення строку контракту про проходження служби цивільного захисту на посадах, які не пов’язані з ризиком для життя. За мобілізованими рятувальниками місце роботи не зберігається.
Зеленський дозволив продовжувати працювати комісованим рятувальникам
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7284 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб рядового і начальницького складу та умов проходження служби цивільного захисту, яким пропонується  дозволити продовжити працювати рятувальникам, які були визнані непридатними до служби за станом здоров’я, за їх бажанням, водночас не зберігати за рятувальниками заробіток та робоче місце в разі мобілізації.

Законом внесено зміни до Кодексу цивільного захисту України, Кодексу законів про працю та Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту, законів України «Основи законодавства про охорону здоров’я» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Зокрема, зміни до статті 105 Кодексу цивільного захисту передбачають, що особи рядового і начальницького складу, які під час проходження служби цивільного захисту визнані лікарсько-експертними комісіями непридатними до служби за станом здоров’я через захворювання, поранення за їх зверненням можуть продовжувати службу до закінчення строку контракту про проходження служби цивільного захисту з можливістю укладення нового контракту, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на службі цивільного захисту.

Продовження служби допускається на посадах, що не пов’язані з підвищеним ризиком для життя або здоров’я після проходження лікарської експертизи та встановлення їх придатності до служби цивільного захисту на таких посадах.

Перелік посад осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, перебування на яких передбачає виконання службових обов’язків, пов’язаних з підвищеним ризиком для життя або здоров’я, визначається центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.

Водночас згідно з законом гарантії, визначені у частині третій статті 119 Кодексу законів про працю, не поширюються на осіб рядового та начальницького складу служби цивільного захисту. Це означає, що в разі мобілізації за рятувальником не зберігається попереднє місце роботи.

Разом з тим законом встановлюється право осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членів їх сімей на пільгове отримання (за медичними показаннями) санаторно-курортного лікування безвідносно до розміру середньомісячного сукупного доходу сім’ї; визначаються умови виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членам їх сімей та підвищення її до рівня, передбаченого аналогічною виплатою для військовослужбовців, поліцейських та членів їх сімей.

Особам, прийнятим на службу цивільного захисту під час дії особливого періоду, зберігається виплата пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Крім цього, встановлюються додаткові підстави звільнення зі служби цивільного захисту, зокрема у зв’язку із допущенням особами рядового та начальницького складу правопорушень, не сумісних із подальшим її проходженням.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», наприкінці березня група депутатів з фракції «Слуга народу» зареєструвала законопроєкт,  яким пропонувалося депутатам зняти вікові обмеження перебування на військовій службі під час війни.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд