Кабмін пропонує Раді дозволити призупиняти дію окремих положень колективних договорів

13:14, 3 серпня 2022
Пропонується, щоб дія окремих положень колективних договорів призупинялася за взаємною згодою роботодавця та працівників.
Кабмін пропонує Раді дозволити призупиняти дію окремих положень колективних договорів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №7628 про колективні угоди та договори, яким пропонується передбачити, зокрема, можливість призупинення його окремих положень за взаємною згодою роботодавця та працівників, однак надає право роботодавцям передбачати в угоді недержавне пенсійне забезпечення.

Законопроєктом пропонується встановити, що колективний договір укладається на локальному рівні (на підприємстві, в установі, організації, з фізичною особою, які використовують найману працю).

Передбачається, що колективним договором встановлюються умови праці та зайнятості, права та гарантії, зобов’язання і домовленості сторін з питань, визначених сторонами, зокрема тих, що не врегульовані законодавством про працю. До колективного договору обов’язково включаються питання, що регулюються в колективному договорі відповідно до законодавства та колективної угоди, умови якої мають бути враховані сторонами договору (в разі її наявності).

Колективний договір може передбачати положення, зокрема, щодо:

організації виробництва і праці та/або змін в їх організації, підвищення ефективності виробництва та забезпечення продуктивної зайнятості, запобігання масовому вивільненню;

професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників;

нормування та оплати праці, встановлення та зміни форм, систем і строків виплати заробітної плати, встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці, встановлення та зміни норм праці, систем оплати праці, розмірів заробітної плати та інших видів виплат (у тому числі доплат, надбавок, премій), з урахуванням норм законодавства про оплату праці.

При цьому пропонується прибрати зі статті 13 Кодексу законів про працю, яка врегульовує зміст колективного договору, норму щодо участі трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства, установи, організації (якщо це передбачено статутом). Разом з тим колективний договір може передбачати укладання договору про недержавне пенсійне забезпечення, що надає потенційну можливість отримати додаткові гроші до пенсії працівникам.

Строк дії колективного договору визначається його сторонами (роботодавцем (його представниками) та працівниками (їхніми представниками). Разом з тим, дія окремих його положень може бути призупинена за взаємною згодою роботодавця (його представників) та працівників (їхніх представників).

У разі порушення роботодавцем умов колективного договору профспілки мають право оскаржити такі дії роботодавця у суді, однак закон надає більше часу на перемовини щодо позасудового врегулювання суперечки. Та не надає право судитися особисто працівникам.

Крім цього, зміни передбачають, що звіт про виконання колективного договору надається не рідше разу на рік. Перемовини про новий колективний договор розпочинаються у строки, визначені договором, але, як правило не пізніше ніж за три місяці до завершення чинної угоди.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада розблокувала підписання закону, який передбачає роботу працівників в нічний час та звільнення за ініціативою роботодавця.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Ярослав Конощук

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки