Рада розблокувала підписання закону, який передбачає роботу працівників в нічний час та звільнення за ініціативою роботодавця

09:36, 30 липня 2022
Законом запроваджується на час воєнного стану договірний режим трудових відносин для малого та середнього бізнесу та передбачається спрощення залучення працівника до роботи в нічний час.
Рада розблокувала підписання закону, який передбачає роботу працівників в нічний час та звільнення за ініціативою роботодавця
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада дозволила голові парламенту Руслану Стефанчуку і, відповідно, Президенту Володимиру Зеленському підписати ухвалений депутатами законопроєкт № 5371 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність авторства очільниці комітету з питань соціальної політики Галини Третякової, яким на час воєнного стану запроваджується договірний режим трудових відносин для малого та середнього бізнесу. Депутати провалили проєкти постанови, якими пропонувалося скасувати рішення про ухвалення документа.

Згідно з документом договірний режим регулювання трудових відносин застосовується до трудових відносин, що виникають: між працівником та роботодавцем, який є суб'єктом малого або середнього підприємництва з кількістю працівників за звітний період (календарний рік) не більше 250 осіб;

між роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого становить на місяць понад вісім розмірів мінімальних заробітних плат, встановлених законом (тобто на сьогодні це 48 000 грн).

Договірний режим передбачає можливість визначення безпосередньо трудовим договором індивідуальних умов праці працівника.

В умовах договірного режиму сторони можуть на власний розсуд за взаємною згодою врегулювати свої відносини в частині виникнення і припинення трудових відносин, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати з урахуванням встановленого законом граничного мінімального розміру, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку з додержанням норм загальної тривалості робочого тижня, тривалості щотижневого відпочинку тощо.

Також пропонується внести зміни щодо регулювання відпусток працівників.

На прохання працівника щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості або надана працівникові на її повну тривалість.

За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін більший, ніж 15 календарних днів на рік, якщо така умова передбачена трудовим договором.

Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше першого дня відпустки.

За взаємною згодою працівника та роботодавця може укладатись безстроковий або строковий трудовий договір. Строковий трудовий договір укладається на визначений строк або на час виконання певної роботи. У договорі, за згодою сторін, може бути передбачена можливість його поновлення на новий строк. Також серед іншого передбачається можливість залучення працівника до роботи в нічний час без погодження з профспілкою.

Крім цього роботодавець має право звільнити працівника з власної ініціативи за умови виплати компенсації, розмір якої залежить від часу, який працівник пропрацював у роботодавця.

Більш детально про закон можна прочитати тут.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва