«Ситуація близька до Фукусіми», – інженер Запорізької АЕС в інтерв’ю BBC

17:51, 13 серпня 2022
«Найбільш вірогідний сценарій на ЗАЕС - це перебиття усіх ліній подачі напруги від ЗАЕС. Якщо станція не може видати потужність - вона зупиняється», — інженер Запорізької АЕС.
«Ситуація близька до Фукусіми», – інженер Запорізької АЕС в інтерв’ю BBC
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Російська армія розмістила на території Запорізької АЕС реактивні системи залпового вогню та іншу військову зброю та техніку, повідомив Українській службі BBC один із інженерів Запорізької АЕС. Він також сказав, що через обстріл на станції пошкоджено високовольтні лінії передач, а фахівці попереджають про можливість ядерної аварії.

Нижче наводимо уривок з інтерв’ю.

ВВС: Можна ще раз уточнити, якщо система охолодження редакторів зупиниться й живлення для насосів не буде, яким може бути масштаб катастрофи на ЗАЕС?

Знову ж таки найбільш вірогідний сценарій на ЗАЕС - це перебиття усіх ліній подачі напруги від ЗАЕС. Якщо станція не може видати потужність - вона зупиняється. Але ми не можемо просто виключити станцію. Потрібно дуже багато енергії, щоб живити насоси для охолодження реактора. Це перший сценарій.

Другий сценарій: вони можуть підірвати машинний зал на працюючому енергоблоці. Технічно ми повністю готові до цієї нештатної ситуації. Ми знаємо, що робити, в нас є кошти для її ліквідації.

Але ми дуже сильно втомилися. Люди виснажені та налякані.

Ядерне паливо - завжди гаряче. Навіть якщо воно відпрацьоване, в ньому є елементи, що розпадаються, і тому завжди є енерговиділення.

Якщо не відводити тепло від ядерного палива, воно перегрівається. Коли паливо перегрівається, то воно розширюється, як і будь-який матеріал при нагріванні. ТВЕЛи, в яких воно розміщене, тріскаються. У воду та атмосферу виходять досить багато радіоактивних газів. Це той самий радіоактивний йод.

Крім газів, у воду попадають рештки відпрацьованого палива і купа радіоактивних ізотопів різних металів з дуже довгим періодом напіврозпаду.

На Чорнобиль це не було б схоже. Це ближче до того, що сталося на Фукусімі.

Допомоги від світу в цій ситуації немає. Кожен рік до нас приїжджають місії МАГАТЕ та інших міжнародних організацій з атомної енергетики. Але коли трапилося таке, вони всі стоять осторонь. Максимум, що ми чуємо, - це слова про "глибоку стурбованість".

ВВС: У чому саме може бути схожість з аварією на Фукусімі?

На Фукусімі була катастрофа, тому що землетрус та цунамі зупинили можливість реактора охолоджуватися. В результаті стався паровий вибух у активній зоні, був зруйнований конфаймент, тобто герметична зона реактора. Радіоактивні речовини потрапили назовні.

Цей сценарій може повторитись на ЗАЕС: але причини - це не природне лихо. Це обстріли російської армії.

Ми провели низку модернізацій, щоб не допустити фукусімського сценарію на ЗАЕС. Половина з цих систем безпеки приводиться в дію завдяки персоналу. А він сьогодні вимушений тікати з Енергодара, бо на першому місці - власна реальна безпека. Люди - під постійними обстрілами. Й ось це може зіграти рокову роль.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді