«Як мені зацікавити людей, якщо зарплата секретарів судового засідання 5 тис. гривень?» - в. о. голови Житомирського окружного адміністративного суду

08:25, 23 вересня 2022
Судді та працівники апарату суду вже тривалий час забезпечують роботу суду за власні кошти.
«Як мені зацікавити людей, якщо зарплата секретарів судового засідання 5 тис. гривень?» - в. о. голови Житомирського окружного адміністративного суду
Джерело фото: Судова влада/Будівля Житомирського окружного адміністративного суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В. о. голови Житомирського окружного адміністративного суду Євген Романченко на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики 14 вересня розповів народним депутатам про важку фінансову та матеріальну ситуацію, в якій опинився суд у 2022 році.

Справа в тому, що Житомирський окружний адміністративний суд у 2021 році став лідером серед окружних адміністративних судів по кількості позовів, які подаються в окружні адміністративні суди, хоча в суді повноваження мають всього 18 суддів. В 2018 — 2022 роках в суд надійшло 167 тисяч позовних заяв, значну кількість яких складають позови щодо перерахунку пенсійного забезпечення громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС у 1986 році.

Проблема ускладнюється тим, що в Житомирській області заради отримання відповідних виплат почали масово реєструватися громадяни, які там ніколи раніше не проживали, але прагнуть через суд отримати виплати.

У зв'язку з тим, що суд не завжди встигає розглядати вказані позови у відведені строки, відповідно зростає і кількість скарг на суддів Житомирського окружного адміністративного суду, на що звернув увагу і Комітет Верховної Ради з питань правової політики. 

У такий ситуації в. о. голови суду довелося пояснювати, чому суд не в повній мірі справляється зі своїми обов'язками.

Причин виявилося багато — від великого навантаження на суддів до неналежного матеріально-технічного забезпечення суду.

Ще одна з причин негативних тенденцій в діяльності суду — низька заробітна плата працівників апарату суду і, відповідно, не надто велика зацікавленість багатьох працівників апарату суду у роботі в умовах великого навантаження.

“Останній раз, коли наші працівники отримували надбавку чи премію, це 2021 рік. Середня заробітна плата секретаря судового засідання становить 5 тисяч гривень без доплат і виплат. Середня зарплата по суду становить 8 тисяч гривень. Яким чином мені зацікавлювати людей в умовах надмірного навантаження, яке існує протягом трьох років?” - зазначив на засіданні Комітету Євген Романченко.

Відсутність належного матеріально-технічного забезпечення призвела до того, що судді купують необхідні для роботи речі за власні кошти.

“Ми намагаємось, звичайно, визначати обсяг необхідних нам матеріалів, але насправді визначити і прорахувати його на рік неможливо, тому що ми надіялись, що в цьому році у нас внаслідок війни, можливо, не буде такої кількості справ, але ми фактично помилилися. І папір звичайний А4 закінчився у нас уже три місяці назад, і картки на оформлення самої справи закінчились. Поки що там на якихось ще днів 20, можливо, будуть поштові марки, але ситуація наближається до катастрофічної.

Ми проводимо закупівлі тих послуг, вірніше, товарів, які нам дозволяє зараз спрощена система в ProZorro. Але і тих людей, які готові зараз входити в ризики нерозрахунку авансового, а тим паче нерозрахунку в якийсь найближчий час, теж дуже мало. Якщо раніше нам люди довіряли і розуміли, що під гарантійні листи вони можуть нам завести і папір, і картки, і канцелярію всю іншу, вони з нами все одно укладали договори, то зараз таких дуже мало.

Тому на сьогоднішній момент доповідаю, що папір закінчився два місяці назад, з картками ми уклали договір, нам їх привезли, але поки що ми за них не розрахувалися. Необхідна сума, яку потребує зараз суд — в районі 700 тисяч гривень. Це спеціальний фонд – десь тисяч 200 і 500 тисяч – це загальний фонд. Це я говорю виключно про канцелярію. Я не беру ніякі ремонти, не беру ніяку закупівлю матеріальних цінностей. Це чиста канцелярія, яка необхідна просто для фізичного існування суду, для здійснення щоденної роботи. Щоб ви розуміли, працівники і судді закупають папір за свої кошти”, - розповів Євген Романченко.

Хоча про проблеми Житомирського окружного адміністративного суду обізнані усі відповідні державні установи та органи суддівського врядування, втім, вочевидь у сучасних фінансових реаліях проблеми суду навряд чи можуть бути швидко вирішені.

Зазначимо, що згідно з вже відомими показниками бюджету судової влади на 2023 рік, наступний рік для українських судів може стати ще більш важким, ніж 2022 рік. Зокрема, у 2022-2023 роках заплановано скорочення кількості працівників апаратів судів.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси