Прокурор не зміг щось зробити в судовому процесі та отримав за це дисциплінарне стягнення

15:30, 23 жовтня 2022
Адвокати і потерпілі прийшли в судове засідання, а прокурори — ні.
Прокурор не зміг щось зробити в судовому процесі та отримав за це дисциплінарне стягнення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури вирішив розібратись з випадком ігнорування прокурором своїх професійних обов‘язків.

Як зазначено у дисциплінарній справі начальника одного з відділів Чернівецької обласної прокуратури Олександра Н., 29 листопада 2021 року прокурор, будучи ще й старшим групи прокурорів, мав підмінити іншого прокурора (задіяного в іншому судовому процесі) та здійснити підтримку державного обвинувачення в Шевченківському районному суді м. Чернівці щодо групи осіб, які звинувачувались у скоєнні крадіжок та зберіганні наркотичних засобів.

У день судового засідання у суд з'явились 3 адвокати, 10 потерпілих, підсудні та конвой з 8 поліцейських, однак не з'явилися прокурори. 

Суд намагався додзвонитися до прокурора, однак він не взяв слухавку. У підсумку, судове засідання було перенесено на іншу дату.

Крім того, Олександр Н., знаючи про те, що строк тримання під вартою обвинувачених закінчувався у грудні 2021 року, клопотання до суду про продовження строку тримання під вартою обвинувачених не подав.

Також, Олександр Н., достовірно знаючи про те, що ще один обвинувачений в іншому кримінальному провадженні не виконав покладені на нього обов’язки при застосуванні запобіжного заходу у вигляді застави та вчинив дії, спрямовані на переховування від суду, у березні 2021 – березні 2022 років, не ініціював питання перед судом про звернення в дохід держави внесеної застави в розмірі 1 200 000 гривень.  

В іншому випадку Олександр Н. у 2021 році допустив порушення вимог кримінального процесуального законодавства у ще одному кримінальному провадженні стосовно двох осіб, в якому він як старший групи прокурорів, у порушення вимог наказу Генерального прокурора від 30 вересня 2021 року № 309 «Про організацію діяльності прокурорів у кримінальному провадженні» самоусунувся від виконання своїх обов’язків як старшого групи прокурорів, що призвело до незаконного притягнення двох громадян до кримінальної відповідальності, а потім стало причиною ухвалення реабілітуючого судового рішення.

На свій захист Олександр Н. повідомив, що 29 листопада 2021 року він фізично не міг з'явитись у суд, оскільки на той час він залишився ледь не єдиним діючим прокурором у своєму відділі взагалі. Інші прокурори у відділі у 2021 році надовго не затримувались, тоді як в судах знаходились десятки проваджень, в яких потрібно було підтримувати обвинувачення.

29 листопада минулого року повинні були відбутися судові засідання одразу в п'яти  провадженнях. Про те, що визначений раніше прокурор не зможе взяти участь саме у судовому засіданні у Шевченківському райсуді м. Чернівці, Олександру Н. було невідомо. Втім, вже у наступному судовому засіданні у грудні 2021 року представництво прокуратури у вказаному судовому процесі було ним забезпечено.

Проблеми в інших кримінальних провадженнях Олександр Н. пояснив, у тому числі,  кадровою чехардою в органах прокуратури, коли прокурори змінювали один одного, однак не інформували керівника про поточний стан кримінальних проваджень.

Дослідивши матеріали дисциплінарної справи Олександра Н., дисциплінарний орган прокуратури все ж дійшов висновку про наявність дисциплінарного проступку у діях прокурора.

На думку прокурорської “дисциплінарки”, Олександр Н., як старший групи прокурорів, у передбачений спосіб 29 листопада 2021 року не забезпечив участі прокурора під час судового розгляду у кримінальному провадженні та більш того, маючи реальну можливість, особисто не взяв участь у вказаному судовому засіданні, якщо в засіданні не міг взяти участь хтось з його підлеглих.

Також у дисциплінарному органі прокуратури зазначили, що за час роботи Олександра Н. в прокуратурі (з 1999 року), на нього вже 4 рази накладались  дисциплінарні стягнення у вигляді догани за неналежне виконання службових обов’язків.

У п'ятий раз, 12 жовтня, Олександра Н. вирішили притягнути вже до дисциплінарної відповідальності у вигляді заборони на строк на один рік переводитися до органу прокуратури вищого рівня та на призначення на вищу посаду в органі прокуратури, в якому прокурор вже обіймає посаду.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду