Над конкурсом на посади суддів КСУ нависла загроза – «міжнародники» можуть не надати своїх представників у Дорадчу групу експертів

07:40, 14 січня 2023
В Єврокомісії кажуть, що треба змінити закон та додати «міжнародникам» ще одного представника у складі Групи експертів.
Над конкурсом на посади суддів КСУ нависла загроза – «міжнародники» можуть не надати своїх представників у Дорадчу групу експертів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Над добором нових суддів Конституційного Суду України нависла своєрідна загроза.

Як повідомили 12 січня 2023 року у Європейській Комісії, там вважають, що Україна має привести Закон «Про Конституційний Суд» у відповідність з рекомендаціями Венеціанської комісії.

Як зазначає «Суспільне новини», в Єврокомісії повідомили, що «виключення кандидатів на підставі професійної компетентності та збільшення кількості члені Групи експерті до 7, підвищило б довіру суспільства до Конституційного Суду та забезпечило б неупередженість процесу відбору».

"Висловлюємо впевненість, що українська влада повністю усвідомлює відповідні позиції Венеціанської комісії та Європейської Комісії і добре підготовлена до прийняття рішення про повне дотримання їхніх рекомендацій", — наголосили в Єврокомісії.

Нагадаємо, що 20 грудня 2022 року Президент підписав закон 7662, яким буда змінена процедура добору суддів Конституційного Суду.

Згідно з перехідними положеннями до Закону, Дорадча групу експертів, яка власне і має відбирати суддів КСУ, складається з 6 осіб – представників від Президента, Ради суддів України, Верховної Ради, Венеціанської комісії та двох представників міжнародних та іноземних організацій, які надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи, верховенства права, захисту прав людини, запобігання і протидії корупції.

Зазначимо, що спочатку Венеціанська комісія погодилась з саме таким складом Дорадчої групи експертів.

Однак, вже напередодні підписання закону 7662 Президентом, Венеціанська комісія несподівано оприлюднила новий висновок, в якому, зокрема, зазначила, що у склад Дорадчої групи експертів слід додати ще одного члена по квоті «міжнародників».

Тобто, представники міжнародних організацій, разом із представником Венеціанської комісії, фактично повинні мати більшість у складі Дорадчої групи експертів, що означає їх  вирішальний вплив на прийняття рішень Дорадчою групою.

Таким чином, не можна виключати, що якщо українська влада не змінить редакцію Закону «Про Конституційний Суд» у частині визначення складу Дорадчої групи експертів, то міжнародні організації просто не будуть делегувати у її склад своїх представників, що зробить роботу Дорадчої групи неможливою.

Прецедент таких дій, хоч і невдалий для міжнародних організацій, вже був. У 2016 та 2021 роках міжнародні організації, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання і протидії корупції, фактично не стали надавати Кабінету Міністрів список своїх кандидатів у склад комісії з проведення конкурсу на посади директора Державного бюро розслідувань та його заступників. Тоді більшість складу конкурсної комісії складали саме представники Президента та Верховної Ради, що у підсумку й дозволило владі провести відповідні конкурси і без міжнародних експертів.

Нагадаємо, що у листопаді 2019 року - лютому 2020 року у міжнародних організацій виникли проблеми з наданням кандидатів на посади членів Комісії з питань етики та доброчесності (закон 193-IX) по квоті «міжнародників». Зазначена Комісія мала перевіряти доброчесність членів Вищої ради правосуддя та розглядати дисциплінарні скарги на суддів Верховного Суду.

Відповідні міжнародні організації тоді не стали надавати своїх представників у зазначену Комісію, втім своїх представників у її склад намагалися просунути USAID та посольство Великобританії. У 2020 році існування такого органу як Комісія з питань етики та доброчесності визнав неконституційним Конституційний Суд.

Також нагадаємо, що 12 січня прийом документів від кандидатів на посаду члена Дорадчої групи експертів по своїй квоті розпочала Рада суддів України.  

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області