Рекомендації для відбору суддів КСУ поки не виконано: Голова Венеційської комісії оприлюднила листа до Руслана Стефанчука, документ

18:54, 25 січня 2023
Україна не виконала всі вимоги стосовно складу Дорадчої групи експертів, яка буде відбирати суддів Конституційного Суду України, констатувала голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі у листі до Руслана Стефанчука.
Рекомендації для відбору суддів КСУ поки не виконано: Голова Венеційської комісії оприлюднила листа до Руслана Стефанчука, документ
Джерело фото: coe.int
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, у якому констатувала, що українська сторона не виконала всі рекомендації ВК стосовно складу Дорадчої групи експертів, яка буде відбирати суддів Конституційного Суду України. Тому Венеційська комісія не буде делегувати свого представника до Дорадчої групи експертів.

Раніше відповідний прогноз публікувала «Судово-юридична газета».

Нагадаємо, що Комітет ВР з питань правової політики та Рада суддів вже розпочали процедуру делегування членів до ДГЕ за своєю квотою.

Новий відбір суддів КСУ відбудеться за новою процедурою. Втім, як раніше писала «Судово-юридична газета», над добором нових суддів Конституційного Суду України нависла своєрідна загроза.

12 січня 2023 року у Європейській Комісії повідомили, що Україна має привести Закон про Конституційний Суд у відповідність з рекомендаціями Венеціанської комісії.

В Єврокомісії підкреслили, що «виключення кандидатів на підставі професійної компетентності та збільшення кількості члені Групи експерті до 7, підвищило б довіру суспільства до Конституційного Суду та забезпечило б неупередженість процесу відбору».

До цього, 20 грудня 2022 року, Президент підписав закон 7662, яким була змінена процедура добору суддів Конституційного Суду.

Згідно з перехідними положеннями до Закону, Дорадча групу експертів, яка власне і має відбирати суддів КСУ, складається з 6 осіб – представників від Президента, Ради суддів України, Верховної Ради, Венеціанської комісії та двох представників міжнародних та іноземних організацій, які надають Україні міжнародну технічну допомогу.

Зазначимо, що спочатку Венеціанська комісія погодилась з саме таким складом Дорадчої групи експертів.

Однак, вже напередодні підписання закону 7662 Президентом, Венеціанська комісія несподівано оприлюднила новий висновок, в якому, зокрема, зазначила, що у склад Дорадчої групи експертів слід додати ще одного члена по квоті «міжнародників».

Тобто, представники міжнародних організацій, разом із представником Венеціанської комісії, фактично повинні мати більшість у складі Дорадчої групи експертів, що означає їх  вирішальний вплив на прийняття рішень Дорадчою групою.

Нижче наводимо лист голови Венеційської комісії до Стефанчука.

«Париж, 25 січня 2023

Шановний пане Стефанчук!

Насамперед хочу подякувати Вам за конструктивну співпрацю з Венеціанською комісією, зокрема щодо налагодження механізму відбору кандидатів до Конституційного Суду України за міжнародною участю.

Як відомо, Венеціанська комісія приділяє велику вагу наданню Конституційному Суду України міцних гарантій незалежності, оскільки цей Суд відіграватиме вирішальну роль у демократичному та відповідному до принципу верховенства права розвитку та функціонуванні українських інституцій та у захисті основних прав і свобод українського народу. Ви самі висловили свою рішучу підтримку досягненню цієї мети. Висока важливість цього питання пояснює, чому Венеціанська комісія погодилася не лише надати свій експертний висновок щодо цього механізму, але й свою виняткову пряму участь у складі Дорадчої групи експертів (ДГЕ).

Така пряма участь, у свою чергу, пояснює, чому Венеціанську комісію необхідно переконати, що особливості цього механізму можуть дозволити їй досягти своєї мети – забезпечити найнезалежніших і найкращих кандидатів-суддів, поважаючи при цьому інституційний баланс, а також український суверенітет за її Конституцією. Тому участь Венеціанської комісії в ДГЕ залежить від відповідності складу та функціонування ДГЕ рекомендаціям Венеціанської комісії.

Як повідомлялося раніше, доповідачі проаналізували відповідність Закону, ухваленого 13 грудня 2022 року, висновку Комісії, прийнятому 16-17 грудня 2022 року. Хочу ще раз наголосити, що висновок, ухвалений у грудні 2022 року, відрізнявся від термінового висновку від 23 листопада. 2022 лише в тому, що він містив певні роз’яснення, про які я повідомила Вам у своєму листі від 6 грудня 2022 року.

Справді виявилося, що термінова думка не була достатньо чіткою щодо деяких питань. Таким чином, Комісія додала ці роз’яснення до тексту, прийнятого в грудні 2022 року, не змінюючи суті своїх рекомендацій.

У процесі підготовки цього аналізу доповідачі мали можливість отримати письмові коментарі від пана Дениса Маслова, голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, та обмінятися думками з вами, паном Масловим та пані Ольгою Стефанішиною, віце-прем’єр-міністром України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції на онлайн-зустрічі, що відбулася 23 січня 2023 р. Хочу подякувати за можливість ще раз конструктивно обговорити ці питання.

Доповідачі завершили свій аналіз, який додається до цього листа; вони дійшли висновку, що хоча більшість ключових рекомендацій, які містяться у висновку від грудня 2022 року, було дотримано, дві основні рекомендації – щодо повноважень ДГЕ та її складу – не враховані в прийнятому законі.

Сьогодні Бюро Венеціанської комісії вирішило, що у світлі цього висновку попередні умови для висунення Венеціанською комісією кандидатів у члени ДГЕ не виконано.

Як наслідок, на цьому етапі я не можу виконати відповідний запит, який я отримала 29 грудня 2022 року.

Я вірю, що є можливість узгодити Закон з цими двома невиконаними рекомендаціями, і хочу запевнити вас, що Венеціанська комісія готова допомогти у підготовці відповідних законодавчих змін, якщо ви цього забажаєте, протягом короткого періоду часу, як ми усвідомлюючи актуальність справи.

Оскільки це питання викликає велике зацікавлення інших міжнародних партнерів України, яких попросили надати кандидатів на дві посади в ДГЕ, я найближчим часом опублікую цей лист та аналіз доповідачів.

Я дякую Вам за Ваше розуміння та розраховую на подальшу чудову співпрацю.

Щиро Ваша,

Клер Базі Малаурі».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду