Рада схвалила спрощення норм КПК про фіксування судового процесу

08:31, 22 березня 2023
Втім, у експертному управлінні Верховної Ради вважають, що пропозиції законодавця можуть стати передумовою для зловживань, оскільки факт запису без збереження інформації на відповідних носіях і долучення їх до матеріалів провадження не дозволить відтворити цю інформацію у разі необхідності.
Рада схвалила спрощення норм КПК про фіксування судового процесу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

21 березня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект, який пропонує «спростити» вимоги до фіксування даних про судових процес. Йдеться про законопроект 8219, який зареєстрували голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушасдепутати Олександр Бакумов, В'ячеслав Медяник та інші.

Зокрема буде змінено статтю 412 КПК «Істотні порушення вимог кримінального процесуального закону». А саме передбачено, що судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, «якщо не виконано вимоги про фіксування судового провадження за допомогою технічних засобів фіксування кримінального провадження в суді першої або апеляційної інстанції».

(Наразі ця норма КПК щодо скасування звучить так: «у матеріалах провадження відсутній журнал судового засідання або технічний носій інформації, на якому зафіксовано судове провадження в суді першої інстанції»).

«Слід зауважити, що приписи п. 7 ч. 2 ст. 412 КПК (у редакції проекту) можуть стати передумовою для зловживань, оскільки факт запису без збереження інформації на відповідних носіях і долучення їх до матеріалів провадження не дозволить відтворити цю інформацію у разі необхідності.

Це ускладнить вивчення судом матеріалів справи, їх розгляд, позбавить суд апеляційної та касаційної інстанцій можливості перевірити законність і обґрунтованість судового рішення.

Проте відповідно до положень проекту це не буде безумовною підставою для скасування судового рішення», - зазначило Головне науково-експертне управління у зауваженнях до законопроекту.

Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року набрали чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу в частині норм щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 27 КПК України, під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.

Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом в порядку, передбаченому КПК.

Частиною 4 статті 107 КПК України передбачено, що фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов’язковим.

Під технічними записами законодавець розуміє звуко- та відеозаписувальні технічні засоби (ч. 5 ст. 27 КПК). Фіксування за їх допомогою розгляду питань слідчим суддею є обов’язковим, а тому слідчий суддя, за винятком випадків, передбачених ч. 4 ст. 107 КПК, розглядаючи клопотання про застосування запобіжних заходів, зобов’язаний забезпечити фіксування засідання за допомогою як звуко-, так і відеозаписувальних технічних засобів.

Разом з тим, ДСА видала наказ стосовно незастосування систем ВКЗ для фіксації судових засідань у певних випадках.

Так, Державна судова адміністрація 22 грудня 2022 видала наказ 479, відповідно до якого підсистемою відеоконференцзв'язку не фіксуються судові засідання, в ході яких може бути розголошена інформація для службового використання чи інформація, яка містить державну таємницю.

Відповідні зміни внесли до пункту 9 Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання, затвердженої наказом ДСА від 06.06.2022 № 156.

Відповідно до вказаної Інструкції для фіксування судового засідання використовуються наявні в суді технічні засоби відео- та (або) звукозапису, а також підсистема відеоконференцзв'язку.

Із застосуванням засобів підсистеми відеоконференцзв'язку здійснюється фіксування судових засідань, які проводяться як в режимі відеоконференції, так і тих судових засідань, що проводяться без застосування режиму відеоконференції (коли всі учасники судового процесу знаходяться в залі судового засідання).

Нагадаємо, що цим же законопроектом пропонується, щоб адвокати мали змогу брати участь у судових засіданнях по кримінальних справах в онлайн-форматі з власного авто, офісу або з дому.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді