Адвокати зможуть легально брати участь у розгляді кримінальних справ онлайн з дому або з автомобіля: Рада схвалила законопроект

15:34, 21 березня 2023
Парламент ухвалив в першому читанні законопроект, за яким адвокати зможуть брати участь у судових засіданнях по кримінальних справах в онлайн-форматі з власного авто, офісу або з дому.
Адвокати зможуть легально брати участь у розгляді кримінальних справ онлайн з дому або з автомобіля: Рада схвалила законопроект
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під час спалаху пандемії в Україні почала активно використовуватися практика участі сторін у процесі поза приміщенням суду – через відеоконференцзв’язок з використанням власних технічних засобів – тобто, з телефону, планшету тощо. Це стосувалося господарського, цивільного, адміністративного судочинства. Подібна практика поширилася як в Україні, так і в інших країнах, де адвокати потрапляли у цікаві ситуації.

А вже під час війни дану опцію почали використовувати і деякі суди під час розгляду кримінальних проваджень, виходячи з необхідності дотримання строків, і якщо всі учасники не заперечують проти цього.

Втім, у КПК така опція наразі не дозволена і не регламентована.

В зв’язку з цим депутати, включно з головою Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергієм Іонушасом зареєстрували законопроект 8219 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, аби легалізувати цю практику.

21 березня Верховна Рада прийняла законопроект за основу.

Як зазначив в ексклюзивному інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» голова Верховного Суду Всеволод Князєв, основна ідея полягає у врегулюванні використання окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, таких як електронний кабінет, електронний суд та відеоконференцзв’язок, у кримінальних провадженнях.

Що пропонується

Отже, для того, аби взяти про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, учасник кримінального провадження подає клопотання не пізніше ніж за 5 днів до судового засідання.

Цей же учасник, який подав клопотання, бере на себе ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, переривання зв’язку тощо.

Копія клопотання в той самий строк надсилається іншим учасникам кримінального провадження.

Учасники кримінального провадження беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про ЄСІТС та/або положень, що визначають порядок функціонування модулів ЄСІТС.

У випадку технічної неможливості участі в відеоконференції, переривання зв’язку в учасника, участь якого є обов’язковою, суд відкладає судовий розгляд.

Якщо технічна неможливість участі в відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, переривання зв’язку мають ознаки зловживання правом з метою затягування судового розгляду, суд своєю вмотивованою ухвалою може позбавити учасника права участі в відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у цьому кримінальному провадженні.

Суд може постановити ухвалу про участь учасника кримінального провадження у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом. Допит свідка, потерпілого, спеціаліста може здійснюватися у судовому засіданні в режимі відеоконференції виключно в приміщенні суду, визначеному судом.

Детальніше про законопроект «Судово-юридична газета» писала у попередньому матеріалі.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва