Прокурор замість суду виніс постанови про обшуки і тримання під вартою, однак зміг «відбитися» від скарг адвоката

19:00, 19 березня 2023
Прокурор взяв відповідальність на себе, оскільки Шевченківський райсуд Києва у квітні 2022 року не здійснював правосуддя належним чином.
Прокурор замість суду виніс постанови про обшуки і тримання під вартою, однак зміг «відбитися» від скарг адвоката
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дисциплінарний орган прокуратури розглянув скаргу адвоката на дії керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Києва Юрія Коваленко.

Як зазначено у дисциплінарній справі прокурора, у квітні 2022 року Юрій Коваленко вирішив скористатися змінами до ст. 615 Кримінального процесуального кодексу та виніс дві постанови про обшуки та одну постанову про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Мова йде про вчинення кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин) Кримінального кодексу.

Двоє мешканців Києва займались вирощуванням коноплі в гаражі з ціллю отримання з нею канабісу та з метою подальшого збуту. Також, фігуранти кримінального провадження зберігали у себе вдома наркотичні та психотропні речовини.

Спочатку поліцейські, які здійснювали досудове розслідування у зазначеній справі, направили до Шевченківського районного суду Києва клопотання про обшук.

Однак, приїхавши до суду, поліцейські встановили, що «двері суду зачинені, суд не працює, а у зв’язку з введенням воєнного стану та через обстріли, слідчі судді, працівники апарату суду не можуть прибути на робоче місце». Працівники Служби судової охорони, які здійснювали охорону суду, також повідомили, що прийом клопотань Шевченківським райсудом Києва не здійснюється.

Відповідно, такий стан речей унеможливив подання клопотань, проведення судових засідань, фіксацію судового розгляду та виготовлення процесуальних документів.

Тоді поліцейські звернулись до керівника Шевченківської окружної прокуратури, який скористався ст. 615 КПК, яка дозволяє керівнику прокуратури, за відсутності об’єктивної можливості виконання слідчим суддею відповідних повноважень, виконувати повноваження слідчого судді.

У підсумку, 5 квітня 2022 року Юрій Коваленко виніс постанови про надання дозволів на проведення обшуків. За результатами обшуків, поліцейські вилучили рослини коноплі, насіння, коробки з канабісом тощо.

Цікаво, що коли слідчий поліції 8 квітня 2022 року знов приїхав у Шевченківський райсуд Києва з клопотанням про обрання запобіжного заходу одному з фігурантів кримінального провадження, то виявилось, що суд і на цей раз не працює, прийом клопотань також не здійснюється.

Тоді Юрій Коваленко знов скористався ст. 615 КПК та виніс постанову про обрання запобіжного заходу підозрюваному у вигляді тримання під вартою строком до 5 травня 2022 року, з визначенням розміру застави в 198 480 гривень.

У свою чергу, в Шевченківському райсуді Києва дисциплінарному органу прокуратури повідомили, що у березні-квітні 2022 року виникали «непоодинокі випадки, які унеможливлювали розгляд слідчими суддями клопотань учасників кримінального провадження у встановлені законом строки».

Як зазначили в суді, у березні-квітні 2022 року в Києві та в Київській області склалася небезпечна обстановка, яка загрожувала життю та здоров’ю, як працівників суду, так і учасників кримінального провадження. Оскільки робота громадського транспорту у цей час була нестабільною, а повітряні тривоги регулярними, то працівникам апарату суду було вкрай складно добиратися до суду. До того ж, дія комендантського часу створювала суттєві проблеми в роботі суду, а нестабільний Internet був перешкодою для проведення відеоконференцій.

Адвокат арештованого протягом квітня-червня 2022 року намагався оскаржити дії Юрія Коваленко в судовому порядку, втім, столичні суди визнали постанови, винесені керівником окружної прокуратури такими, що винесені з дотриманням закону.

Дослідивши позиції сторін, дисциплінарний орган прокуратури зазначив, що у Юрія Коваленко, як у керівника окружної прокуратури, не було іншого варіанту дій у ситуації, яка склалася в Києві у березні-квітні 2022 року.

До того ж, законність дій Юрія Коваленко підтверджена столичними судами, які визнали постанови керівника Шевченківської окружної прокуратури такими, що винесені з дотриманням вимог закону.

У підсумку, дисциплінарна справа Юрія Коваленко 1 березня 2023 року була закрита.

Нагадаємо, що це вже не перша дисциплінарна справа відносно керівників окружних прокуратур, які навесні 2022 року вирішили скористатись ст. 615 КПК.

31 серпня 2022 року до дисциплінарної відповідальності у виді догани був притягнутий керівник Подільської окружної прокуратури Києва Сергій Ходаківський.

У травні 2022 року він виніс низку постанов про проведення обшуків приватних підприємств на підставі рапортів СБУ.

Втім, керівник прокуратури не врахував, що на той час Подільський районний суд Києва здійснював правосуддя, відтак спроба підмінити слідчого суддю обернулася для керівника прокуратури неприємностями. 

Також, до дисциплінарної відповідальності у виді догани був притягнутий і заступник керівника Подільської окружної прокуратури Києва Дмитро Кутовий.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду