Прокурор надавав санкції на обшуки замість суду і отримав за це догану

08:22, 7 вересня 2022
Під час обшуків у приватних підприємств вилучені десятки тисяч доларів та сотні комп'ютерів.
Прокурор надавав санкції на обшуки замість суду і отримав за це догану
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дисциплінарний орган прокуратури днями розглянув резонансну справу керівника Подільської окружної прокуратури Києва Сергія Ходаківського.

Керівник окружної прокуратури у травні 2022 року на підставі рапортів СБУ зареєстрував кримінальні провадження за ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу) та ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу.

Проте він не передав відповідні матеріали кримінальних проваджень за підслідністю до СБУ, доручивши проведення слідчих дій столичній поліції.

Потім, скориставшись “воєнними” змінами в ст. 615 Кримінального процесуального кодексу, Сергій Ходаківський, не звертаючись до суду, самостійно виніс низку постанов про проведення обшуків у Львові, під час яких 13 травня було вилучено понад $94 тис., 58 мобільних телефонів та інше майно.

Проте 20 травня слідчий суддя Подільського районного суду Києва відмовився заарештувати зазначені гроші та майно, при цьому суд звернув увагу на те, що Подільський районний суд не припиняв роботу під час агресії РФ, отже Сергій Ходаківський не мав права підміняти собою слідчого суддю. Відповідну позицію підтвердив і Київський апеляційний суд.

Втім, на керівника Подільської окружної прокуратури позиція суду не справила належного враження.

Без рішення суду він ініціював ще низку обшуків, які відбулися 21, 30 та 31 травня у Києві, Тернопілі та Львові.

Внаслідок цих обшуків було вилучено майже 400 комп'ютерів, 200 системних блоків, а також ноутбуки, жорсткі диски та мобільні телефони.

Як з'ясувалося, серед інших, від дій прокурора постраждала мережа ресторанів Tarantino Family, якій у провину поставили нібито виведення коштів у РФ.

При цьому обшуки та вилучення майна проводилися не лише у фігурантів кримінального провадження, а й у суб'єктів підприємницької діяльності, які лише були зареєстровані за конкретними адресами, але не мали відношення до фігурантів кримінального провадження.

У підсумку, Генеральна інспекція Офісу Генпрокурора направила у дисциплінарний орган прокуратури скаргу на Сергія Ходаківського, а 23 червня Генеральний прокурор Ірина Венедіктова усунула його від виконання обов'язків керівника Подільської окружної прокуратури до завершення дисциплінарного розгляду.

На свій захист Сергій Ходаківський повідомив, що у зв'язку із запровадженням військового стану йому було невідомо, чи працював і в якому режимі районний суд у травні, а оскільки у кримінальному провадженні діяти потрібно було негайно, то зволікати з обшуками було не можна.

На думку прокурора, той факт, що районні суди офіційно працюють з 9:00 до 18:00, щоп'ятниці — до 15:45, а в суботу і неділю нібито не працюють взагалі, робить його дії виправданими.

Вивчивши позицію сторін, кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури зазначив, що Сергій Ходаківський допустив цілу низку порушень та фактично підмінив собою суд.

Крім того, у прокурорській «дисциплінарці» зазначили, що рапорти СБУ, на підставі яких і санкціонував обшуки Сергій Ходаківський, не містили жодної інформації про те, що фігуранти кримінальних проваджень мали намір якось протидіяти слідству, наприклад, знищувати важливі для слідства документи.

Отже, заяву прокурора про те, що проводити обшуки потрібно було негайно, слід сприймати критично.

У підсумку Сергій Ходаківський 31 серпня був притягнутий до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном