У Комітеті правової політики не полишають ідеї створити військові суди, хоча невідомо, де взяти під них бюджет

07:50, 9 вересня 2024
Фінансово-економічне обґрунтування під ідею створити військові суди поки невідоме.
У Комітеті правової політики не полишають ідеї створити військові суди, хоча невідомо, де взяти під них бюджет
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Комітеті Верховної Ради з питань правової політики вчергове обговорили концепт можливого формування системи військових судів в Україні.

Ідею презентували окремі судді Верховного Суду, науковець та генерал-майор юстиції у відставці Павло Богуцький, а також начальник юруправління Нацгвардії Дмитро Щетинін.

«Ще є багато питань, але проблематика безумовно актуальна і потребує вжиття реальних та ефективних заходів» - зазначив голова Комітету Денис Маслов.

Вочевидь, одним з питань є те, де взяти кошти під створення цієї системи в умовах недофінансування діючих судів і в цілому незакритих питань стосовно бюджету як поточного, так і наступного року. З урахуванням завантаженості ВККС, також виникає питання, хто і коли буде проводити конкурс на посади у такі суди.

Нагадаємо, раніше голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас повідомив, що крім законопроектів про запровадження Військової поліції (№6569-д і та супровідний 6570-д), також обговорюється створення військових судів, і в цьому напрямку запланована робота з Верховним Судом, ВРП, та із колегами з парламентського Комітету з питань правової політики.

«Сьогодні потребує обговорення ініціатива, щоб судді, які розглядають справи військовослужбовців, мали необхідні спеціальні знання в цій галузі», - сказав народний депутат.

Втім, судді і зараз розглядають справи стосовно військовослужбовців, у тому числі, кримінальні провадження стосовно СЗЧ, непокори тощо, і з огляду на те, що чимало рішень залишається у силі після перегляду справ Верховним Судом, сумнівів у кваліфікації таких суддів не виникає.

Нагадаємо, що військові суди в Україні вже існували і були ліквідовані відповідно до Закону від 7 липня 2010 року «Про судоустрій і статус суддів». З тих пір час від часу з’являються ініціативи стосовно їх відновлення.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Людмила Біла
    Людмила Біла
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Сергій Джуга
    Сергій Джуга
    суддя Закарпатського апеляційного суду