Що у тарілці українських військових: Міноборони роз’яснило принципи організації харчування в ЗСУ
Міністерство оборони оприлюднило детальне роз’яснення про те, як організоване харчування у Збройних Силах, які продукти входять до раціону військових і чим відрізняються звичайні польові набори продуктів від посилених.
Каталог продуктів: 360 позицій для різноманітного меню
Харчування у війську організоване відповідно до Каталогу продуктів харчування, який включає 360 найменувань — від м’яса, риби, овочів та фруктів до меду, шоколаду, горіхів і спецій.
Каталог також охоплює продукти, дозволені за нормами Халяль і Кашруту, а також варіанти для військових, які не вживають м’яса.
Закупівлі здійснює «Державний оператор тилу» на основі заявок військових частин.
Три- та чотириразове харчування
Формат харчування залежить від умов служби:
- триразове — стандарт для більшості військових частин;
- чотириразове — для льотного складу, військових ВМС та ліцеїстів (додатковий другий сніданок або вечеря).
Раціон складається за розкладкою продуктів і має забезпечувати не менше ніж 3 500 ккал на добу.
Що зазвичай отримують у їдальнях
Меню військових у стаціонарних або польових їдальнях включає:
Зазвичай військовим видається:
– на сніданок та вечерю – гарнір, м’ясна або рибна страви, холодні закуски (салати), хліб, масло, напої (кава, чай);
– на обід – гарнір, перша страва (борщ, суп тощо), м’ясна або рибна страви, холодні закуски (салати), хліб, напої (компот, сік тощо);
– на другий сніданок або вечерю – гарнір, м’ясна або рибна страви, хліб, масло, різноманітні напої.
Додатково на кожен прийом їжі можуть видаватися молочні та кисломолочні продукти, м’ясна, сирна та овочева нарізка, фрукти, фруктові салати, ягоди, горіхи, солодощі, десерти, газовані напої, випічка тощо.
Сухпайки: 18 меню для різних умов
У випадках, коли гаряче харчування організувати неможливо, військовим видаються сухпайки. В ЗСУ використовують два види:
- Добовий польовий набір продуктів
- Добовий польовий набір продуктів посилений
Сухпайки призначені для повноцінного харчування військовослужбовців протягом доби і складаються з 18 різних меню з різними комбінаціями страв (з них два меню виготовляються за принципами Халяль та два меню за принципами Кащруту).
Звичайний сухпайок
Звичайний сухпайок складається з трьох раціонів (сніданок, обід, вечеря) та включає харчові та нехарчові продукти:
- Готові до вживання перші страви (борщ з м’ясом, супи з м’ясом у реторт-упаковці);
- Готові до вживання другі страви (каші з м’ясом, овочі з м’ясом у реторт-упаковці);
- Галети з пшеничного борошна першого сорту;
- Сухарі з пшеничного або житнього борошна;
- Кава розчинна, чай, цукор, мед, фруктовий джем;
- Спеції;
- Одноразова столова ложка, серветки.
Енергетична цінність сухпайка складає 3 500 кілокалорій, що задовольняє потреби військових.
Посилений сухпайок
Посилений набір розроблено для військових на передовій. Його особливості:
- безполуменеві нагрівачі, які дозволяють розігрівати їжу без вогню;
- підвищена калорійність — 4 100 ккал;
- додаткові продукти:
До раціону сніданку додаються пакетик сухофруктів або кураги, шоколад;
До вечері додаються готова до вживання м’ясна страва (тушонка), кава розчинна, цукор до неї;
Також до кожного раціону додається жувальна гумка.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

















