Ведеться робота над створенням Військової поліції і проводяться консультації стосовно створення військових судів – голова комітету Ради Сергій Іонушас

07:35, 27 червня 2024
На думку Сергія Іонушаса, у контексті ідеї створення військових судів потребує обговорення ініціатива, щоб «судді, які розглядають справи військовослужбовців, мали необхідні спеціальні знання в цій галузі».
Ведеться робота над створенням Військової поліції і проводяться консультації стосовно створення військових судів – голова комітету Ради Сергій Іонушас
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні триває процес створення нового державного органу, військового формування із певними правоохоронними функціями – Військової поліції. Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, цитує його сайт парламенту.

Разом з тим, слід зауважити, що Верховна Рада поки прийняла законопроекти №6569-д і та супровідний 6570-д, який передбачає внесення змін до КУпАП, КК та КПК щодо започаткування Військової поліції, лише за основу, тож створення цього органу поки не почалося.

За словами Іонушаса, наразі у співпраці з Міноборони, з Генштабом, Військовою службою правопорядку та Офісом Генерального прокурора триває робота над підготовкою законопроекту до другого читання. Він запевняє, що «повноваження Військової поліції не поширюватимуться на цивільних громадян, а стосуватимуться виключно військовослужбовців і резервістів, які на час зборів прирівнюються до військовослужбовців». Аналогічну позицію раніше висловлювали інші депутати.

Разом із тим, як раніше писала «Судово-юридична газета», з норм законопроектів випливає, що діяльність Військової поліції буде торкатися не лише військовослужбовців.

Так, Військова поліція у невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, у випадках та на підставах, передбачених законом, зможе проникати до житла чи до іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури (п. 11 ч. 1 ст. 16 проекту №6569-д).

Це нові повноваження, яких наразі Військова служба правопорядку не має.

Крім того, Військова поліція під час проведення заходів щодо затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, а також при обставинах, що загрожують життю і здоров'ю людей, буде наділена повноваженнями тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автомобільних доріг, а також зупиняти і проводити поверхневу перевірку з цією метою транспортні засоби, перевіряти у водіїв документи на право користування та керування ними (п. 17 ч. 1 ст. 16).

Також ми писали, що військова поліція зможе матеріально заохочувати викривачів і залучати їх на договірних засадах.

Крім того, Військова поліція під час проведення перевірок або службових розслідувань може звертатися із запитом про надання інформації до юридичних осіб усіх форм власності. При цьому проектом 6570-д до КУпАП вводиться нова стаття 188-58 «Невиконання законних вимог посадових осіб Військової поліції».

Відповідно до неї ненадання інформації Військовій поліції на запит їх посадових осіб, надання завідомо недостовірної інформації чи не в повному обсязі, порушення встановлених законом строків її надання, повідомлення третіх осіб стосовно того, що про них збирається така інформація – тягнуть за собою накладення штрафу від 4 250 грн до 6 800 грн.

Також Військова поліція зможе затримувати на добу осіб у військовій формі, які не мають при собі документів, і передавати їх уповноваженим органам. При цьому у таких осіб зможуть вилучати документи.

Крім того, Військова поліція зможе за згодою опитувати особу, якщо існує достатньо підстав вважати, що вона володіє інформацією, необхідною для виконання повноважень Військової поліції, здійснювати оперативно-розшукову діяльність тощо.

Отже, як зазначив голова парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, ініціатори законопроекту (а його прийняття активно підтримує Міноборони, причому просить зробити це «негайно») вивчили міжнародний досвід і вирішили створити Військову поліцію, яка буде сформована на базі Військової служби правопорядку, де вже працюють навчені та професійні кадри.

«Створюючи новий державний орган, ми пропонуємо надати йому певні правоохоронні функції, що пов’язані із здійсненням оперативно-розшуковою діяльністю, та проведенням виключно за дорученням слідчого окремих слідчих дій.

Зокрема, саме Військова поліція буде допомагати нашим органам досудового розслідування розшукувати осіб, що самовільно залишили частину, та дезертирів», - зазначив парламентарій.

Також, за словами Сергія Іонушаса, «наразі проводяться консультації з приводу того, у якій формі може існувати і чи буде існувати військова прокуратура як така».

Що стосується створення військових судів, то в цьому напрямку запланована робота з Верховним Судом, ВРП, та із колегами з парламентського Комітету з питань правової політики.

«Сьогодні потребує обговорення ініціатива, щоб судді, які розглядають справи військовослужбовців, мали необхідні спеціальні знання в цій галузі», - сказав народний депутат.

Сергій Іонушас також зазначив, що «з початком повномасштабної війни багато суддів пішли добровольцями захищати Україну», і «зараз вони мають певні спеціальні знання у військовій сфері, тож шукати кваліфіковані кадри можна серед них».

Втім, слід зауважити, що судді і зараз розглядають справи стосовно військовослужбовців, у тому числі, кримінальні провадження стосовно СЗЧ, непокори тощо, і з огляду на те, що чимало рішень залишається у силі після перегляду справ Верховним Судом, сумнівів у кваліфікації таких суддів не виникає.

Нагадаємо, що військові суди в Україні вже існували і були ліквідовані відповідно до Закону від 7 липня 2010 року «Про судоустрій і статус суддів». З тих пір час від часу з’являються ініціативи стосовно їх відновлення.

Втім, з огляду на обмежені ресурси держави стосовно фінансування витрат навіть на соціальні виплати виникає питання стосовно того, де планують брати кошти на відновлення військових судів.

Як і стосовно коштів на Військову поліцію – адже автори проекту пропонують, аби Військова поліція налічувала до 1,5% чисельності ЗСУ. За словами авторів, «прийняття та реалізація законопроекту не потребує виділення коштів з Державного бюджету України», а кадрове, фінансове та матеріально-технічне забезпечення можна здійснювати, у тому числі, за рахунок «можливих міжнародних програм технічної допомоги країн-партнерів для підготовки військових поліцейських».

Чи планують міжнародні партнери окремо профінансувати створення в Україні цілої системи військової юстиції – поки невідомо.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд