Киянам показали самі незвичайні будинки столиці

12:06, 7 серпня 2017
Будинок-змія і двори-стільники по праву заслужили звання самих незвичайних будинків Києва.
Киянам показали самі незвичайні будинки столиці
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Київ один з найкрасивіших міст України і світу, але окрасою міста є не тільки парки, Дніпро і мальовничі пагорби, а й житлові висотки. Ці незвичайні будинки не виділяються незвичайним декором або яскравим кольором стін. Але, тим не менш, вони вражають своєю незвичайною довжиною.

Наприклад, для того щоб обійти величезний будинок на вулиці Заболотного, необхідно витратити практично годину, а на вулиці Прирічній можна «загубитися» серед безлічі парадних входів.

Будинок на Богомольця — тиша і відеокамери

Найдовший будинок, який був споруджений ще до війни в 1934-1935 роках, знаходиться на Печерську на вул. Богомольця, 7/14. Будинок має п'ять поверхів, але 21 під'їзд, всього в будинку 177 квартир, і займає він практично всю непарну сторону вулиці.

430-метровий будинок подовжують сусідні будинки, «приклеєні» впритул: будинок №12 по вул. П. Орлика, №5 та 3 по вул. Богомольця і №29 по вул. Шовковичній.

Цей довгий будинок був побудований за проектом архітектора Георгія Любченко і призначався для співробітників МВС.

Так звана «сталінка» є пам'ятником архітектури і знаходиться під охороною закону, про що повідомляє пам'ятна табличка біля третього під'їзду. За проектом парадні тут «наскрізні» — вхід є і з вулиці, і з вузького двору. На сьогоднішній день під'їзди обладнані кодовим замком, і на багатьох встановлені відеокамери.

Біля будинку завжди тихо і спокійно ймовірно тому, що поруч розміщуються Управління держохорони і Міністерство внутрішніх справ, і за порядком допомагає стежити пам'ятник улюбленим героям фільму «Місце зустрічі змінити не можна» Глібу Жеглову і Володі Шарапову.

Квартири в старому будинку чималі. Двокімнатну квартиру площею 81 кв. м, без ремонту, на даний момент можна придбати за 5 млн грн. На трикімнатну квартиру площею 110 кв. м та ще й з каміном доведеться викласти більше 7 млн грн.

Будинок у Дніпра — заплутана нумерація, кіно і художники

Цей будинок на вулиці Прирічній доводить, що не всі панельні радянські висотки однакові. Житловий 9-поверховий будинок, розташований в Оболонському районі за адресою вул. Прирічна, 5 є найдовшою будівлею з однією адресою з усіх побудованих в Києві.

Протяжність будинку становить приблизно 560 метрів. Якщо поглянути на карту або оцінити спорудження з висоти пташиного польоту, то будинок нагадає довгу змію, яка звивалася в декількох місцях. Будівля становить чотири частини з розривами для проїздів.

Розташований недалеко від Дніпра і Свято-Покровського собору незвичайний будинок побудований в 1980 році і налічує 25 під'їздів. Варто відзначити, що один з під'їздів, розташований між двома арками, нежитловий. У ньому розташовані майстерні Нацспілки художників України. Вхід в під'їзд, відрізняється від інших. Він яскраво розфарбований, і цю різнобарвну «пляма» видно також на фасаді і вікні верхнього поверху.

Не можна не помітити, що в будинку — 9 поверхів, а «вставки», які з'єднують його частини — 6-7-поверхові. Це пояснюється тим, що тут приміщення більше, стелі вище. Незважаючи на те, що «художній» під'їзд є частиною одного великого будинку, в інтернеті його вказують під окремою адресою: вул. Прирічна, 5М.

Також, заплутує місцева нумерація під'їздів. Наприклад, під'їзд №1 знаходиться в середині будинку, сусідні парадні №2 і ... №7. Після №7 йде №11, а далі за зменшенням до №8.

Жителі прагнуть прикрасити прибудинкову територію, в хід йдуть навіть м'які іграшки. Але за «комуналку» платять з меншою охотою: на під'їздах висять оголошення зі списками боржників.

До слова, цей будинок «засвітився» в кіно, правда це було дуже давно. Він, як і сусідній будинок по вул. Героїв Сталінграда, 26, миготить в кадрах радянського фільму про аварію на Чорнобильській АЕС — «Розпад», в якому знімалися Олексій Горбунов і Олексій Серебряков. На той час, ще незабудовану Оболонь, під час зйомок 1989-1990 років, перетворили в місто енергетиків Прип'ять.

«Полукружка» біля метро «Дарниця»

Неймовірний півкілометровий 12-поверховий будинок можна побачити в Дніпровському районі столиці недалеко від метро «Дарниця». За задумом архітекторів, він був побудований в 1974-1975 в формі величезного півкола, за що і заслужив народні прізвиська «полукружка» і «велика китайська стіна».

Не дивлячись на те, що в будинку розташовано більше тисячі квартир, чотиризначних номерів немає. Справа в тому, що будівля «складена» з двох частин, які мають різні адреси.

Вісім під'їздів «юридично» розташовані на Дарницькому бульварі, 7, а ще 16 — на вул. Андрія Малишка, 3. Нумерація обох половинок починається від центру півкола, від «арки». Цікаво, що жителі Дарницького бульвару, 7, заходять в свої під'їзди з боку вулиці, а жителі вул. Малишка — з двору.

Цей будинок є рекордсменом за кількістю ліфтів, тут їх аж 48. Також і пристрій сходових клітин незвичайний — вони виносні і розташовані не всередині будинку, а винесені за межі будівлі в прямокутні «труби». Напівкругла форма будинку наклала відбиток і на квартирах — житлові кімнати мають гострі і тупі кути.

Будинок обслуговують кілька комунальних організацій. Кілька під'їздів належать міському ЖЕКу, інші ж поділені між сімома житлово-будівельними кооперативами. Жителі стверджують, що і якість обслуговування помітно різниться не на користь ЖЕКу.

Старожили згадують, що коли будинок будувався, поруч був ліс, а на місці парку «Перемоги» розташовувалося болото!

Місцеві жителі таку незвичайну напівкруглу форму будинку пояснюють тим, що за задумом будівля повинна служити «щитом» від вітру для масиву.

Але існує й інша версія. Місцеві жителі переконані, що будинок будувався у вигляді серпа, який був на гербі СРСР.

Також жителі пишаються і тим, що в одному з під'їздів будинку на вул. Малишка жив знаменитий актор Сергій Іванов, якому кияни вдячні за прекрасні ролі Конька з фільму «В бій ідуть одні «старики» і Лариосика з «Днів Турбіних». Зараз тут живуть його дружина і дочка.

«Бджолиний будинок» з дворами «стільниками»

Можна назвати незвичайним масив Теремки-1. По вулиці Заболотного, 2-122, розташований гігантський житловий комплекс, що складається з великої кількості секцій. Він складається з 61 будинків різної поверховості (від 12 до 21 поверху), які з'єднані між собою.

Неймовірну особливість будинку оцінити можна виключно з висоти: зверху відкривається прихований малюнок — форма будівлі нагадує бджолині стільники. Протяжність від будинку №2 до №122 по прямій становить 850 метрів, але якщо виміряти кожен «стільник», то довжина будинку виходить більше 2 км!

Також будинок нагадує вулик за кількістю населення, оскільки містить більше 4 тис. квартир. Якщо припустити, в кожній з квартир проживає двоє людей, то загальну кількість жителів можна порівняти з населенням великого села під Києвом.

Заради експерименту ми вирішили дізнатися скільки часу займе обійти «бджолиний» будинок. Завдання виявилося непростим — прогулянка зайняла 45 хвилин! Місцеві не ходять колами і скорочують дорогу через арки в будинках, але все одно зізнаються, що після заселення, постійно плуталися.

Архітектор Георгій Духовичний пояснює, що якщо будівлі впритул не прибудовані, то розрив між їх кінцями не повинен перевищувати 9 метрів. З метою економії коштів і площі будинки прибудовуються.

Варто відзначити, що в будинку на Заболотного, 2-122, немає непарних номерів будинків. Непарні розташовані на пр. Глушкова, там такий же будинок, але трохи коротше.

Двори в будинку можна назвати затишними. Велика кількість дитячих майданчиків, фруктових дерев, а також зроблений небайдужими людьми меморіал загиблим на Майдані, ще більше підкреслює незвичайність цього будинку.

За матеріалами сайту «Сегодня».

Як раніше повідомлялося про юридичні нюанси можливості перепланування балконів, згідно із законом, без дозволів можна тільки склити балкон, а також збільшувати його розмір не більше ніж на 30 см. Фахівці рекомендують перед початком будівництва або значного розширення балкона потурбуватися про дозволи. Процес цей є непростим і залежить від безлічі факторів.

Також варто знати, що самовільне перепланування може викликати руйнування будинку і загибель великої кількості людей, тому до питань реконструкції житла експерти радять ставитися дуже серйозно. Перш, ніж почати будь-які будівельні роботи, рекомендується подбати про всі дозволи.

Як повідомлялося раніше в 2016 році в Києві був незаконно введений в експлуатацію офісний центр. Комерційна структура підробила документи на право володіння 6-поверховим будинком офісного центру. Будівля загальною площею більше 4 тис. кв. м знаходиться в Подільському районі столиці.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області