Боротьба з рейдерством: депутати підуть на радикальні кроки

14:08, 16 мая 2019
Рада отримала законопроекти, які ускладнять життя рейдерам та спростять — правоохоронцям.
Боротьба з рейдерством: депутати підуть на радикальні кроки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада розгляне законопроекти, які направлені на запобігання рейдерським діям.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту права власності на нерухоме майно та запобігання рейдерській діяльності №10281 від 13.05.2019 вводить термін «рейдерська діяльність».

Рейдерська діяльність — це діяльність державного реєстратора, спрямована на незаконну передачу права власності на нерухоме майно, вчинена на підставі завідомо неправдивих документів або за відсутності документів, на підставі яких заявлене речове право. Такі дії є підставою для притягнення суб’єктів державної реєстрації прав до кримінальної відповідальності у порядку, встановленому законом. Таку зміну пропонується внести до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Крім того, пропонуються наступні змін:

  • Після прийняття рішення документи, на підставі яких заявлене речове право, повинні бути відображені у внутрішній базі даних органів у сфері державної реєстрації прав та протягом п’яти робочих днів мають бути перевірені іншим акредитованим суб’єктом державної реєстрації прав.
  • Державний реєстр прав містить матеріали повного фіксування процесу проведення реєстраційних дій за допомогою відеозаписуючих технічних засобів.
  • Зазначені вище матеріла повинна містити реєстраційна справа.
  • Якщо під час розгляду скарги на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора у Міністерства юстиції України чи його територіального органу виникає сумнів щодо справжності поданих документів, вони зобов’язані повідомити про це правоохоронні органи. Одночасно накладається тимчасова заборона на відчуження об’єкту нерухомості, стосовно якого виник сумнів щодо справжності поданих документів, здійснюється тимчасове блокування доступу державного реєстратора до Державного реєстру прав.
  • У випадках вперше виявленого порушення порядку державної реєстрації прав державними реєстраторами, уповноваженими особами суб’єктів державної реєстрації прав Міністерством юстиції України вживаються заходи щодо скасування акредитації суб’єкта державної реєстрації прав.

Крім того, пропонується введення кримінальної відповідальності за рейдерську діяльність державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації прав та підробку матеріалів повного фіксування процесу посвідчення правочину за допомогою звуко- та відеозаписуючих технічних засобів.

Також депутати хочуть ввести адміністративну відповідальність за невнесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно матеріалів повного фіксування процесу посвідчення правочину за допомогою звуко- та відеозаписуючих технічних засобів.

Поданий на розгляд ВР і проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності державних реєстраторів за порушення у сфері державної реєстрації під час проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи-підприємця або громадського формування та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень №10293 від 15.05.2019.

Необхідність внесення змін до законодавства депутати пояснюють тим, що нові процедури державної реєстрації, що почали діяти з 01.01.2016, призвели до неочікуваного негативного наслідку  спрощення реєстраційних процедур призвело до спрощення можливостей для шахрайства. Через це в Україні значно збільшилася кількість випадків рейдерського захоплення нерухомого майна та підприємств. При цьому, незважаючи на посилення адміністративної та кримінальної відповідальності суб’єктів реєстраційних дій, механізм їх притягнення до відповідальності й досі не є ефективним.

Раніше ми розповідали, що український парламент опрацьовує програму боротьби з рейдерством.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва