Дискримінація по-новому: чи можуть діти без щеплень відвідувати навчальні заклади

08:01, 28 августа 2019
Питання про допуск дитини до навчального закладу вирішує лікарсько-консультативна комісія, а не директор закладу одноособово.
Дискримінація по-новому: чи можуть діти без щеплень відвідувати навчальні заклади
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вже скоро діти підуть до навчальних закладів, але зараз майбутні учні та їхні батьки переймаються не тільки вибором щоденника та одягу, а і наявністю у дитини відповідних щеплень. Справа в тому, що невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації, не зможуть відвідувати дитячі садки та школи разом з іншими учнями. Про це повідомили під час прес-конференції в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

«В умовах колективу невакциновані діти можуть поширювати інфекцію іншим дітям, які також можуть бути невакциновані, та це ставить під загрозу сім’ї цих дітей, вчителів та інших працівників», — зазначила Уляна Супрун.

Супрун підкреслила, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» дітям, які не отримали щеплення за національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється.

На прес-конференції згадували про те, що державні навчальні заклади можуть забороняти відвідування занять тим дітям, які не отримали необхідних щеплень за календарем профілактичних щеплень.

Також Уляна Супрун звернула увагу на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів першої судової палати Касаційного цивільного суду № 682/1692/17. У ньому Суд дійшов висновку про обґрунтованість обов’язкової вакцинації та наголосив на тому, що індивідуальне право (інтерес) відмовитися від щеплення матір’ю дитини при збереженні обсягу прав дитини на здобуття освіти, у тому числі в дошкільних закладах освіти, протиставляється загальному праву (інтересу) суспільства, інших батьків та їхніх дітей, які провели у встановленому державою порядку щеплення, зокрема перед направленням дітей до навчального закладу для здобуття освіти. Внаслідок встановлення такого балансу досягається мета — загальне благо у формі права на безпеку та охорону здоров’я, що гарантовано ст. 3, 27 та 49 Конституції України.

За обставинами цієї справи право малолітньої дитини на освіту у дошкільному навчальному закладі було з огляду на суспільні інтереси тимчасово обмежено (до проведення щеплення, покращення епідеміологічної обстановки, отримання позитивного висновку лікарської консультативної комісії) у зв`язку із тим, що сама позивачка, не довіряючи якості вакцини (належним чином не мотивувавши свою недовіру або неможливість застосувати ту вакцину, якій вона довіряє), не дотрималась календаря обов`язкових щеплень і відмовилась від чергового щеплення дитини.

Також з цього приводу Європейський суд з прав людини висловлював думку, що обов’язкове щеплення як примусовий медичний захід є втручанням у гарантоване п. 1 ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод право на повагу до приватного життя особи, що включає фізичну та психологічну недоторканість особи. Порушення фізичної недоторканості заявника можна вважати виправданим дотриманням цілей охорони здоров’я населення та необхідністю контролювати поширення інфекційного захворювання (параграфи 33, 36 рішення у справі «Соломахін проти України» від 15 березня 2012 року, заява № 24429/03).

Як бачимо, право особи на відмову від щеплення закінчується там, де починаються інтереси суспільства в питаннях забезпечення безпеки здоров'я всього населення, що має забезпечуватися державою.

Проте деякі батьки досі не поспішають робити щеплення своїм дітям з різних причин: хтось вважає, що вакцини «підривають» імунну систему дитини, інші — що дитині корисніше перехворіти, є і занепокоєні тим, що вакцини втратили строк придатності, або ж уникають щеплення з релігійних та інших причин. Разом з тим батьки обурені тим, що їхнім дітям забороняють відвідувати навчальні заклади. 

Щеплення та заклади освіти 

Виникає питання, чи може дитина без щеплення відвідувати навчальний заклад, адже відповідно до ст. 53 Конституції України держава гарантує право на освіту кожному. Також ст. 3 ч. 2 Закону України «Про освіту» передбачає, що в Україні створюються рівні умови доступу до освіти та ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я. Питання про відвідування дитиною без щеплення дитячого садка чи школи вирішується лікарсько-консультативною комісією. Рішення ухвалюються згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.11.2002 № 434 та положенням «Про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу». Незважаючи на те, що, відповідно до українських законів, щеплення є обов’язковими (стаття 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та стаття 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»), батьки дитини мають право від них відмовитися. У разі відмови заповнюється форма № 063-2/о «Інформована згода на проведення вакцинації» (на кожну вакцинацію окремо), із зазначенням роз’яснення наслідків відмови від вакцинації. Форма № 063-2/о підписується батьками або законними представниками дитини, медичним працівником. 

Якщо медична комісія після вивчення документів вашої дитини видала висновок, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник зобов'язаний прийняти дитину до закладу освіти. Головне питання не до керівника дитячого садка чи директора школи, а безпосередньо до лікарсько-консультативної комісії, яка повинна встановити, що ваша дитина здорова. Отже, ви зобов'язані надати навчальному закладу медичну довідку і висновок лікарсько-консультативної комісії, що дитина може його відвідувати. За такої умови керівник закладу зобов'язаний прийняти дитину до закладу. Адже статтею 53 Конституції України гарантовано право на освіту, і нікому не може бути відмовлено в цьому праві.

Тож якщо у батьків є висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що дитина здорова, відмова керівника навчального закладу прийняти дитину без відповідних профілактичних щеплень суперечить чинному законодавству України. За наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка, у яких зазначено, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник закладу зобов’язаний  прийняти дитину до закладу.

Втім, у період епідемії діти без щеплень на законних підставах можуть бути відсторонені від занять у школі та відвідування садка. Подібні запобіжні заходи застосовуються на строк спалаху захворювання або до того моменту, поки дитина не отримає всі необхідні вакцинації.

Отже, існує певний механізм дій, з дотриманням якого дитину без щеплень можуть допустити до навчального закладу. 

Щеплення в інших країнах

У багатьох країнах світу діти не можуть відвідувати школи та дошкільні навчальні заклади, якщо їм не зробили щеплення за календарем.

В Італії дітям, які не пройшли вакцинацію, заборонено ходити до школи і дитячого садка. Згідно з новим законом, якщо батьки привели дитину в школу і не можуть документально підтвердити вакцинацію, їх чекає штраф у розмірі €500.

У Німеччині батькам необхідно надавати докази про те, що вони відвідали консультацію щодо вакцинації, перш ніж приводити дітей до дитячого садка.

Франція ухвалила новий закон щодо вакцинації, згідно з яким усім дітям, які народилися 1 січня цього року та пізніше, необхідно робити 11 обов’язкових щеплень згідно з календарем вакцинації.

В Австралії без вакцинації не отримати соціальної допомоги на дитину, а також діє закон про те, що дошкільні установи можуть відвідувати лише діти, яким зробили усі планові щеплення.

У всіх штатах США діє обов’язкова вимога, згідно з якою діти не можуть відвідувати школи та дошкільні навчальні заклади, якщо їм не зробили щеплення за календарем. У деяких штатах є винятки: людям дозволяють відмовитись від щеплень з медичних, релігійних або світоглядних причин.

Найголовніше — не слід забувати, що «вакцинація» — це не питання допуску до навчального закладу, а насамперед питання здоров’я дитини.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про те, які зміни чекають на українців з 2020 року в медичній реформі.

Також ми наводили перелік щеплень, які потрібно обов’язково зробити дітям перед школою.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду