Суддів Верховного Суду буде притягати до відповідальності Комісія з питань доброчесності та етики

16:25, 1 октября 2019
Згідно з поправками до законопроекту №1008 щодо судової реформи передбачено новий порядок притягнення до відповідальності суддів Верховного Суду.
Суддів Верховного Суду буде притягати до відповідальності Комісія з питань доброчесності та етики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 1 жовтня, Комітет Верховної Ради з питань правової політики розглядає поправки до другого читання до законопроекту Президента Володимира Зеленського1008 щодо судової реформи.

Цим законопроектом передбачено скорочення суддів Верховного Суду вдвічі, і дана норма залишається в остаточному варіанті, згідно з рішенням підкомітету (відповідні поправки були відхилені).

Окрім того, підкомітет з питань правосуддя рекомендував Комітету врахувати поправки, які докорінно змінюють порядок притягнення до відповідальності суддів Верховного Суду.

Комісія з питань доброчесності та етики також буде моніторити суддів Верховного Суду.

Так, згідно з поправкою Миколи Стефанчука, пропонується ч. 7 Закону про ВРП доповнити п. 5 та надати Комісії повноваження з моніторингу інформації про суддів Верховного Суду з метою виявлення дисциплінарних порушень, грубого або систематичного нехтування суддею своїми обов’язками, його несумісності зі статусом судді чи його невідповідності обійманій посаді, порушення обов’язку підтвердити законність джерела майна.

Окрім того, передбачено, що протягом 6 років з дня набрання чинності цим законом Комісія з питань доброчесності та етики уповноважена притягувати суддю Верховного Суду до відповідальності за вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді, або виявлення його невідповідності обійманій посаді, порушення обов’язку підтвердити законність джерела походження майна.

При цьому Комісія керується правилами статей 48, 49 Закону «Про Вищу раду правосуддя» і користується повноваженнями Дисциплінарної палати.

Якщо щодо фактів, які перевіряє Комісія з питань доброчесності та етики, здійснюється дисциплінарне провадження Дисциплінарною палатою ВРП, то вона припиняє дисциплінарне провадження та передає зібрані до цього часу матеріали Комісії з питань доброчесності та етики.

Встановивши вказані факти, Комісія з питань доброчесності та етики вносить до Вищої ради правосуддя подання про звільнення судді з посади.

З дня внесення подання про звільнення такий суддя відсторонюється від посади до прийняття рішення.

Слід зазначити, що під час засідання підкомітету голова ЦПК Віталій Шабунін повідомив, що дані правки узгоджені з європейськими та міжнародними партнерами.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва