Законопроект №2263 передбачає кримінальну відповідальність за зупинення тепло-, водо- та електропостачання

11:50, 21 октября 2019
Народні депутати пропонують доповнити КК України санкціями за дії посадових та службових осіб, наслідком яких є введення надзвичайного стану, спричинення техногенної катастрофи.
Законопроект №2263 передбачає кримінальну відповідальність за зупинення тепло-, водо- та електропостачання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект №2263, поданий за ініціативою народних депутатів України з партії «Слуга народу» Галини Третьякової, Вадима Струневича та ін., передбачає настання кримінальної відповідальності за діяння посадових та службових осіб, наслідком яких є введення надзвичайного стану, спричинення техногенної катастрофи, зупинення теплопостачання, водопостачання, електропостачання, вивезення відходів.

Автори законопроекту в пояснювальній записці звертають увагу на те, що нині спостерігається ситуація, коли відсутність кримінальної відповідальності за вказаний вид правопорушення провокує проблеми з теплопостачанням на рівні міст в цілому, проблеми з вивезенням побутових відходів, знеструмлення та зупинення водопостачання.

«Найчастіше причиною є створення афілійованих юридичних осіб, що стають посередниками між, наприклад, виробниками енергії і міською владою та споживачами в кінці. Непоодинокими є випадки, коли органи місцевої влади беруть на себе борги таких приватних компаній, що обтяжує міський чи державний бюджет. І це взагалі є неприпустимим», — йдеться у пояснювальній записці.

Так, Кримінальний кодекс України планується доповнити статтею 364-2 наступного змісту:

«1. Діяння посадових чи службових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, наслідком яких є введення надзвичайного стану в населеному пункті, його частині, районі чи області, спричинення техногенної катастрофи, зупинення теплопостачання, водопостачання, електропостачання, вивезення відходів, що призвели до істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб — карається штрафом від сорока тисяч гривень до вісімдесяти тисяч гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від вісімдесяти тисяч гривень до ста шістдесяти тисяч гривень або без такого».

Крім того, законопроект містить уточнення щодо визначення понять «істотна шкода» та «тяжкі наслідки».

У запропонованій статті 364-2 істотною вважається така шкода, яка створює небезпеку життю чи здоров'ю людей чи порушення нормального режиму їх життя та/або матеріальна шкода, що перевищує двадцять тисяч гривень.

Тяжкими наслідками в коментованій статті вважаються наслідки у вигляді матеріальної шкоди, що перевищують сто шістдесят тисяч гривень та/або створюють загрозу життю і здоров'ю людей, та призвели до смерті особи.

Основною метою та першочерговим завданням проекту закону №2263 є створення умов для запобігання вчиненню діянь, наслідком яких є введення надзвичайного стану, спричинення техногенної катастрофи, зупинення тепло-, водо- та електропостачання, вивезення відходів, що призвели до істотної шкоди охоронюваним законом правам та свободам окремих громадян чи юридичних осіб,  державним та громадським інтересам.

Зміни до Кримінального кодексу України, запропоновані законопроектом №2263 стануть каталізатором активізації дій органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо підвищення рівня умов життя населення, захисту прав людини і громадянина.

За відсутності у чинному законодавстві санкцій за вищезазначені порушення, місцева влада, як вважають автори законопроекту, «проявляє бездіяльність у таких питаннях, перекладаючи проблему на центральні органи виконавчої влади».

Раніше «Судово-юридична газета» писала про новий порядок відключення від централізованого опалення.

Крім того, надавалася порівняльна таблиця реформи кримінального процесуального законодавства.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду