Нові реалії закордонного працевлаштування: що передбачає законопроект 2365

10:44, 8 ноября 2019
Захист трудових мігрантів та боротьба з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном: «слуги народу» подали законопроект.
Нові реалії закордонного працевлаштування: що передбачає законопроект 2365
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представники політичної партії «Слуга народу» Галина Третьякова, Вадим Струневич та інші подали до Верховної Ради законопроект №2365 про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном.

Суб`єкти законодавчої ініціативи в пояснювальній записці зазначають, що з прийняттям законопроекту:

- український трудовий мігрант більше не буде сплачувати гроші компанії-посереднику за вакансію;

- на компанії-порушники буде накладатися штраф (2-5 тис. неоподатковуваних мінімумів);

- в українському суспільстві швидко розповсюдиться інформація, що платити за закордонні вакансії  не можна, і ті, хто порушуватимуть цю норму, все одно швидко втратять прибутки;

 - кількість шахраїв суттєво зменшиться, адже більшість нечесних «бізнесменів» заробляють на тому, що беруть наперед гроші за вакансію зі здобувачів, а потім чи просто зникають з коштами, чи відправляють людей незрозуміло куди;

-  поступова легалізація ринку міжнародного працевлаштування дозволить створити нормальне конкурентне середовище з прозорою робототою бізнесу, що принесе державі гроші у вигляді податків та убезпечить українців від сплати грошей шахраям чи недоброчесним бізнесменам;

- якщо компанія–посередник буде погано працювати, брехати здобувачу про вакансію та умови роботи, то вона не отримає від роботодавця свою оплату. Тому цей законопроект значно підвищить якість надання послуг для населення компаніями-посередниками.

«Україна, як і жодна інша країна, не може необмежений час стримувати процес трудової міграції шляхом заборон та примусу. Безумовно, завданням держави є створення сприятливого клімату для працевлаштування людей всередині країни, але також забезпечення захисту своїх громадян, які з тих чи інших причин мають бажання працювати за її межами», — зазначають автори законопроекту.

Кодекс України про адміністративні правопорушення планується доповнити положеннями наступного змісту:

Здійснення суб’єктом господарювання діяльності у сфері посередництва з працевлаштування за кордоном без подання декларації про початок діяльності суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та включення інформації про такого суб’єкта господарювання до переліку суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, відповідно до Закону «Про зайнятість населення», тягне за собою накладення штрафу на фізичних осіб-підприємців та посадових осіб юридичної особи від сімнадцяти тисяч до п’ятдесяти тисяч гривень.

Стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво у працевлаштуванні в Україні, за кордоном тягне за собою накладення штрафу на фізичних осіб — підприємців та посадових осіб юридичної особи від 34 тисяч до 50 тисяч гривень.

Із Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» у випадку прийняття законопроекту будуть виключені положення щодо необхідності обов’язкового ліцензування посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Відтак, суб’єкт господарювання матиме право надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном після його включення, до переліку суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Включення до такого переліку здійснюватиметься на підставі поданої органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції декларації про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, у встановленому ним  порядку.

Закон України «Про зайнятість населення» планується доповнити положеннями, які б детально регламентували діяльність організацій-посередників, зокрема, щодо подання декларації про провадження господарської діяльності в сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про позицію КАС ВС щодо права на відпочинок

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області