Законопроект №2299: чи будуть заборонені структурні підрозділи закладів вищої освіти

12:25, 2 декабря 2019
Законопроект пропонує заборонити створення і функціонування структурних підрозділів закладів вищої освіти в п’яти містах України.
Законопроект №2299: чи будуть заборонені структурні підрозділи закладів вищої освіти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

12 листопада Верховна Рада прийняла за основу законопроект №2299 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти.

Нагадаємо, проектом закону забороняється створення і функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів вищих навчальних закладів в Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі. Підрозділи, що функціонують на день набрання чинності цим законом в зазначених містах, повинні бути реорганізовані або припинені до 1 липня 2021 рішенням вищих навчальних закладів або їх засновників.

Ініціаторами вказаного законопроекту виступили народні депутати з політичної партії «Слуга народу» Сергій Бабак, Юлія Гришина та інші.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що, крім інших нововведень, проект закону №2299 пропонує відмовитися від диплому державного зразка та встановити обов’язковий єдиний вступний іспит з іноземної мови.

Крім того, ініціатори законопроекту вказують на необхідність боротися с академічною недоброчесністю: у разі виявлення плагіату (в тому числі й самоплагіату), фальсифікації, фабрикації у дипломній роботі студентові можуть не дати диплом або постфактум скасувати рішення про присудження ступеня вищої освіти.

Наразі законопроект викликав обурення у представників деяких вишів та студентів, які вважають, що зміни спрямовані на обмеження права на вибір навчального закладу та місця навчання, що є грубим порушенням конституційного права на освіту.

Рада ректорів закладів вищої освіти Одеського регіону на черговому засіданні прийняла рішення  «звернутися з відкритим листом до керівництва країни з проханням захистити вищі навчальні заклади від знищення».

Як наголосив Сергій Ківалов, президент Національного університету «Одеська юридична академія»: «Такі зміни обмежують право студентів на вибір місця і заклади навчання, що є неприпустимим в жодній європейській країні. Крім того, це є прямим обмеженням основного принципу фінансування навчальних закладів, який впроваджується МОН, «гроші йдуть за студентом», оскільки штучно встановлюються заборони на вибір студентом навчального закладу. Заборона на створення територіально відокремлених структурних підрозділів суперечить основному принципу діяльності вищих навчальних закладів — задоволенню потреб регіонального ринку праці у відповідних фахівцях та наближення місця навчання здобувачів вищої освіти до їх місця проживання».   

У своєму висновку Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій зазначив, що ухвалення законопроекту №2299 спричинено такими невідкладними обставинами:

  • необхідністю приведення положень Закону України «Про вищу освіту» у відповідність до Закону України «Про освіту», що передбачено розділом ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону (виконання Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України від 5 вересня 2017 р. №2145-VIII «Про освіту» (пункту 48.3), та пункту 3 розпорядження КМУ №754-р від 17.10.2018 «Про затвердження орієнтовного плану законопроектних робіт на 2018 рік»);
  • зобов’язаннями, передбаченими Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, які полягають у реформуванні та модернізації системи вищої освіти, підвищенні її якості, розширенні можливостей закладів вищої освіти, активізації мобільності студентів та викладачів, співробітництві з метою спрощення доступу до отримання вищої освіти;
  • необхідністю внесення уточнень у зв’язку з ухваленням Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та спрощення процедури надання адміністративної послуги закладам вищої освіти, переходу на електронну форму ліцензування освітньої діяльності.              

Натомість, відповідно до Висновку Головного науково-експертного управління, пропозиції обмеження створення та функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти в п’яти містах України викликають зауваження та потребують додаткового обґрунтування. Такі положення, на думку Головного науково-експертного управління, не повною мірою відповідають основним принципам діяльності закладів вищої освіти, насамперед принципам автономії та самоврядування, з яких випливає право самостійно утворювати, реорганізовувати та ліквідовувати свої структурні підрозділи. Такі пропозиції виглядають дискримінаційними щодо здобувачів освіти у цих містах та не знайшли належного обґрунтування у супровідних документах до законопроекту.              

Крім того, відповідно до законопроекту, статус «Національного закладу вищої освіти» фактично зводиться до «почесного». При цьому звужується автономія таких закладів вищої освіти та обмежуються їх права (наприклад, на отримання бюджетних коштів для провадження наукової і науково-технічної діяльності). 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що атестацію наукової діяльності вишів відтерміновують.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва