Міністерство цифрової трансформації планує зменшити кількість реєстрів

10:42, 4 февраля 2020
Представник Мінцифри відмовився коментувати корупційні схеми у реєстрі МВС.
Міністерство цифрової трансформації планує зменшити кількість реєстрів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство цифрової трансформації України планує зменшити кількість реєстрів до 20-30. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив заступник профільного міністра Олександр Борняков

«Наше міністерство наголосило, що в Україні існує більше 300 різних реєстрів. Ми намагаємося навести лад у цьому і зменшити їхню кількість до 20-30. Але я не можу конкретно відповісти, які реєстри будуть скасовані чи об’єднані»,  відзначив Борняков.

На запитання стосовно корупційних схем у питанні функціонування реєстрів Міністерства внутрішніх справ він відмовився відповідати, зазначивши, що не курує у міністерстві дане питання.

«У мене офіційна посада — заступник міністра з розвитку ІТ-галузі. Я в міністерстві відповідаю за розвиток і комунікацію специфічної галузі. В нас є Людмила Рибчинська та Олексій Вискуб, які займаються цими питаннями», — сказав Борняков.

Нагадаємо, Головний сервісний центр МВС використовує комп’ютерну програму «Національна автоматизована інформаційна система «Проведення обов'язкового технічного контролю транспортних засобів». Зазначена КП НАІС є складовою частиною Єдиного державного реєстру МВС. Саме цю програму використовують станції діагностики, які здійснюють технічний огляд автомобіля.

І саме за допомогою цієї програми в загальнодержавну базу даних передаються відомості про результати технічного огляду. Загальнодержавна база складається з таких реєстрів:

  • реєстр результатів обов’язкового технічного контролю транспортних засобів;
  • реєстр укладених договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, що підлягають обов’язковому технічному контролю.

Саме ці програми мають властивість «зависати» годинами або у випадку збоїв передавати відомості до реєстрів у частковому вигляді. Тобто з протоколів може зникати частина інформації.

Великим підприємствам важко використовувати програму, оскільки вона не дозволяє здійснювати оперативний контроль за діяльністю декількох пунктів діагностики одночасно.

Запобігти за таких умов корупційним схемам буде проблематично, тим більше що існують постійні проблеми із самим програмним забезпеченням.

Детальніше про цю проблему «Судово-юридична газета» писала раніше.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки