Перший форум про пробацію: трансляція

11:15, 26 февраля 2020
У заході беруть участь відомі політики та артисти.
Перший форум про пробацію: трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 26 лютого, проходять перший відкритий форум «Пробація – безпечніше суспільство» та прес-конференція, присвячені п’ятій річниці з дня прийняття Закону України «Про пробацію».

У форумі беруть участь заступник міністра юстиції Віталій Василик, директор Державної установи «Центр пробації»  Олег Янчук, керівник проекту ЄС «Право-Justice»  Довидас Віткаускас, заступник директора Центру з питань Міжнародного юридичного співтовариства проекту МАТРА Ерік Вінкен, заслужена артистка України Ірма Вітовська та багато інших.


14:00 В ході дискусії, учасники прийшли до думки, що Україні важливо продовжувати впроваджувати інститут пробації. Це відповідає провідній світовій практиці, гуманізує суспільство та сприяє перевихованню злочинців.


13:29 Почалася дискусія стосовно проблеми пробації.


11:32 Ерік Вінкен відзначив, що у його рідній країні - Нідерландах інститут пробації існує вже понад 200 років. До того ж на громадські роботи припадає щороку 35 тисяч вироків. Оскільки утримання під вартою злочинця коштуватиме державі 500 євро, а якщо він відбуватиме покарання на базі громади, то це обійдеться платника податків лише у 1/5 від суми.


11:18 Янчук підкреслив, що пробація визначає те, чи можна виправити людину без ізоляції (якщо не йде мова про насильство).

За його словами, у сфері пробації на сьогодні працює 3,5 тис. працівників.


11:17 «За 5 років ми зрозуміли, що нам не вистачає спілкування з громадами»,  зазначив Олег Янчук і додав, що не можливо вирішити проблему, ховаючи людей за тюремними мурами.

Він також підкреслив, що пробація – це не пробачення. Адже суспільство прагне справедливого вироку.


Пробація  – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала блог Олега Янчука присвячений пробації в Україні.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва