Доведення обсягу та вартості спадкового майна: постанова КЦС ВС

13:25, 20 ноября 2019
Доводити обсяг спадкового майна та його вартість повинен спадкоємець, який заперечує висунуті вимоги кредитора, оскільки його відповідальність за зобов'язаннями спадкодавця обмежена вартістю успадкованого.
Доведення обсягу та вартості спадкового майна: постанова КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду, задовольняючи касаційну скаргу банку (позивач), та скасовуючи судові рішення, винесені не на користь останнього, сформував правовий висновок, відповідно до якого доводити обсяг спадкового майна та його вартість повинен спадкоємець, який заперечує висунуті  вимоги кредитора спадкодавця, оскільки відповідальність спадкоємця за зобов’язаннями спадкодавця обмежена вартістю успадкованого майна, що узгоджується з принципом змагальності цивільного процесу, який був закріплений у ст. 60 ЦПК України 2004 року на час розгляду справи, та передбачав, що кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Наведеним спростовані аргументи судів попередніх інстанцій про те, що банком не визначено обсяг та вартість спадкового майна, яке спадкоємець отримала у спадщину. Про це повідомляє «Протокол».

При цьому КЦС ВС погодився з твердження банку про те, що до обов’язків позивача як кредитора спадкодавця належить доказування обставин про розмір боргових зобов`язань боржника на день відкриття спадщини, а до обов`язків спадкоємців у разі заперечення ними заявлених вимог - розмір своєї відповідальності перед кредитором, а саме розмір майна, успадкованого кожним із спадкоємців, проте судами не було з’ясовано, яке майно отримала спадкоємиця, яка його вартість, та чи покриває вартість отриманого майна розмір заборгованості спадкодавця.

КЦС ВС зазначив, що при вирішенні спорів про стягнення заборгованості за вимогами кредитора до спадкоємців боржника, судам для правильного вирішення справи необхідно встановлювати такі обставини:

  • чи пред’явлено вимогу кредитором спадкодавця до спадкоємців боржника у строки, визначені ч.ч. 2, 3 ст. 1282 ЦК України, оскільки у разі пропуску таких строків, на підставі ч. 4 ст. 1281 ЦК України кредитор позбавляється права вимоги;
  • коло спадкоємців, які прийняли спадщину;
  • при дотриманні кредитором строків, визначених ст. 1282 ЦК України, та правильному визначенні кола спадкоємців, які залучені до участі у справі як відповідачі, суд встановлює дійсний розмір вимог кредитора (перевіряє розрахунок заборгованості станом на день смерті боржника, який є днем відкриття спадщини);
  • при доведеності та обґрунтованості вимог кредитора боржника, суду належить встановити обсяг спадкового майна та його вартість, визначивши тим самим межі відповідальності спадкоємця (спадкоємців) за боргами спадкодавця відповідно до ч. 1 ст. 1282 ЦК України.

З огляду на наведене, висновки судів про відмову в позові з тих підстав, що позивачем не надано доказів підтвердження, яке саме майно одержано спадкоємцями у спадщину та яка вартість цього майна, суперечать вимогам процесуального закону, оскільки суди безпідставно поклали обов`язок доказування наведених обставин на сторону позивача. 

Із повним текстом постанови КЦС ВС можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про постанову КЦС ВС щодо підстав для розірвання спадкового договору.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде