Справа Гонгадзе: ГПУ перевіряє топ-чиновників часів Кучми

20:00, 5 ноября 2018
Головне слідче управління ГПУ поновило пошук організаторів і замовників найгучнішого вбивства часів незалежної України. В рамках розслідування перевіряють високопосадовців тих часів.
Справа Гонгадзе: ГПУ перевіряє топ-чиновників часів Кучми
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головне слідче управління Генпрокуратури перевіряє всіх осіб, що займали найвищі посади в державних органах України у 2000 році, з'ясовуючи їхню можливу причетність до замовлення вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це у понеділок, 5 листопада, під час засідання круглого столу з питань міжнародних зобов'язань України розповів заступник міністра юстиції Іван Ліщина, про що повідомляє Укрінформ.

Заступник міністра повідомив, що ГПУ продовжує розслідування факту організації вбивства журналіста Гонгадзе та встановлює осіб, що могли бути причетні до підбурювання або замовлення злочину. Зазначається, що в даний момент слідство перевіряє колишніх українських високопосадовців, що могли бути причетні до організації вбивства. Також заступник міністра заявив, що по справі Гонгадзе найближчим часом буде проведено ряд судових експертиз.

Нагадаємо, що журналіст Георгій Гонгадзе зник у вересні 2000 року. Через два місяці було знайдене обезголовлене тіло журналіста. У 2008 році було засуджено трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС, що були визнані винними у вбивстві. У 2013 році до довічного позбавлення волі було засуджено колишнього начальника вказаного департаменту Олексія Пукача.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», в липні 2014 року в ГПУ заявили про намір переглянути справу Гонгадзе і притягнути до відповідальності замовників вбивства, серед яких могли бути вищі посадові особи України того часу.

Також ми повідомляли про заяву Генпрокуратури щодо вбивства активістки Катерини Гандзюк. Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що під час слідства правоохоронці провели 367 допитів та 21 експертизу. «Слідство скоро буде завершене. Встановлені виконавці та організатор, вони постануть перед судом. З метою встановлення замовника підозрюваний в організації вбивства у кінці жовтня переведений в ізолятор СБУ Києва», — заявив Луценко.

Ще раніше в ГПУ розповіли про тисячі загиблих в результаті терактів на території України за останні п'ять років. Таку статистику озвучив генеральний прокурор Луценко. Він повідомив, що кількість терактів в Україні з часів анексії Криму та початку війни на Донбасі обчислюється тисячами. В терористичних актах постраждало близько 4 тисяч осіб, включаючи більше тисячі загиблих.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді