5ААС повідомив, як складнощі з отриманням сертифікатів про володіння державною мовою блокують конкурси на держслужбу

12:59, 29 ноября 2021
Суд зазначив, що значна кількість кандидатів на держслужбу штучно усувається від участі у конкурсі.
5ААС повідомив, як складнощі з отриманням сертифікатів про володіння державною мовою блокують конкурси на держслужбу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

П’ятий апеляційний адміністративний суд повідомив, як складнощі з отриманням сертифікатів про володіння державною мовою блокують конкурси на держслужбу. Заяву суд зробив на своїй сторінці у Facebook.

З 19 липня 2021 року в Україні розпочалось проведення іспитів на рівень знання української мови для державних службовців. Це зумовлено законодавчими змінами, якими передбачено, що для вступу на державну службу претендентам до пакета необхідних документів потрібно буде надати сертифікат про рівень володіння українською мовою (ст. 25 Закону України «Про державну службу»). А отже, скласти відповідний іспит з двох частин: тестової та усної (говоріння).

Однак не все так просто, як здається…

Попри усі сподівання та прогнози Національної комісії зі стандартів державної мови про швидкість та якість проведення іспитів державні органи фактично стикнулись із блокуванням конкурсів на зайняття посад держслужби через неможливість кандидатів надати відповідні сертифікати.

Так, іспитові центри просто не можуть прийняти за такий короткий проміжок часу всіх охочих скласти іспит. До того ж користувачі скаржаться, що якщо записатися, але не з’явитися на іспит навіть з поважної причини, це буде вважатися використаною спробою, а повторна здача доступна лише за 4 місяці. 

Крім того, виникають і технічні складнощі – неможливість зареєструватися на іспит, поганий звук під час запису монологу  та ін.

А отже значна кількість кандидатів на держслужбу штучно усувається від участі у конкурсі.

За таких умов молоді фахівці оминають роботу в судах, а досвідчені кадри тим часом звільняються через недофінансування. Про це свідчить і те, що на оголошені протягом цього року конкурси на заміщення вакантних посад державної служби майже не подавались документи особами, які бажають взяти участь у конкурсі. І, як наслідок, ми маємо тривалу та масштабну кадрову кризу.

Крім того, як бути держслужбовцям, які раніше підтверджували свої знання державної мови, відповідно до чинного законодавства складали іспит і отримували передбачений постановою КМ України необхідний документ - посвідчення з безстроковим терміном дії?

На нашу думку, нагальним є врегулювання питання щодо обов’язкового отримання мовного сертифіката, надавши можливість особам, які вже мають вищевказане безстрокове посвідчення й надалі безперешкодно брати участь у конкурсах на посади держслужби.

Однак проект Закону про внесення змін до ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної» з метою прирівняння цього посвідчення до державного сертифіката про рівень володіння державною мовою було знято з розгляду.

Наразі залишається лише очікувати коментарі від НАДС та Національної комісії зі стандартів державної мови. Ми готові до діалогу, сподіваємось, плідного», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що особи, в прізвищі яких є апостроф, фактично не в змозі користуватись е-лікарняними, — 5ААС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва