Мін’юст повідомив, скільки справ про банкрутство боржників з початку війни відкрито господарськими судами

20:21, 5 мая 2022
Від початку повномасштабної війни 57 боржників було визнано банкрутами.
Мін’юст повідомив, скільки справ про банкрутство боржників з початку війни відкрито господарськими судами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України повідомило, що за період з 24 лютого 2022 року господарськими судами України відкрито 65 справ про банкрутство (неплатоспроможність) боржників, з яких 35 справ – щодо неплатоспроможності фізичних осіб. Про це йдеться на Facebook-сторінці відомства.

«Для боржників процедури банкрутства дозволяють шляхом застосування заходів щодо відновлення платоспроможності, таких, наприклад, як

▪ відстрочення,

▪ розстрочення або прощення боргу,

▪ реструктуризація підприємства,

▪ перепрофілювання виробництва та/або зміни виробничої структури боржника тощо, оздоровити своє фінансово-господарське становище або ж шляхом ліквідації вийти з ринку (для боржників-юридичних осіб) чи позбавитися від боргів (для боржників-фізичних осіб).

Для кредиторів процедури банкрутства надають можливість отримати кошти, заборговані боржником у повному обсязі або частково і перевірити наявність умисних дій щодо настання у боржника кризи неплатежів.

У разі неспроможності боржника відновити свою платоспроможність, суд визнає боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру чи процедуру погашення боргів боржника (для боржників-фізичних осіб).

Від початку повномасштабної війни 57 боржників було визнано банкрутами, з них 36 боржників – юридичні особи та 21 боржник – фізична особа.

Щодо одного боржника розпочато процедуру санації (відновлення платоспроможності).

Міністерство юстиції України як державний орган з питань банкрутства в умовах воєнного стану продовжує сприяти створенню організаційних, економічних, інших умов, необхідних для реалізації процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, у тому числі процедур банкрутства державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків.

Зокрема, слід відзначити, що до моменту відновлення технічної можливості отримувати інформацію з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, у вигляді електронних інформаційних довідок в онлайн-режимі, інформація щодо перебування окремих суб′єктів господарювання у процедурах банкрутства може надаватися у формі інформаційних листів», — сказано у повідомленні.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що КГС ВС висловив позицію щодо неможливості відкриття провадження у справі про банкрутство.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва