Онлайн-врегулювання спорів у цивільному та адміністративному судочинстві: нові керівні принципи

19:10, 30 июня 2021
Керівні принципи містять рекомендації щодо справедливої ​​процедури.
Онлайн-врегулювання спорів у цивільному та адміністративному судочинстві: нові керівні принципи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив керівні принципи для 47 держав-членів, щоб допомогти їм вдосконалити свої механізми онлайн-врегулювання спорів у цивільному та адміністративному судочинстві (див. пояснювальний меморандум), передає офіційний сайт Офісу Ради Європи в Україні.

У зв’язку з цим Комітет міністрів наголошує на необхідності забезпечення державами-членами сумісності таких механізмів з ключовими принципами справедливого судового розгляду і ефективного засобу правового захисту (статті 6 і 13 Європейської конвенції з прав людини), визначеними в судовій практиці Європейського суду з прав людини, включаючи принцип усності судового розгляду і принцип рівності змагальних можливостей.

Дані керівні принципи, підготовлені Європейським комітетом з питань правового співробітництва, містять рекомендації щодо справедливої ​​процедури (доступ до правосуддя, рівність змагальних можливостей, докази, ефективний розгляд, винесення рішення, право на обґрунтоване рішення, виконання рішення, право на судовий перегляд у випадках, що стосуються суто автоматизованих рішень), прозорості використання онлайн-врегулювання спорів і вимог до судових слухань, а також специфічних питань, пов’язаних з інформаційно-комунікаційним характером онлайн-врегулювання спорів (кібербезпека, захист прав людини, в тому числі захист персональних даних).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада Європи проаналізувала законопроект щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва