Як об’єднана палата ВС буде обговорювати проекти судових рішень

09:51, 13 ноября 2018
У КГС Верховного Суду вдосконалили порядок підготовки справ до розгляду об’єднаною палатою.
Як об’єднана палата ВС буде обговорювати проекти судових рішень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя-доповідач, який готує проект рішення Верховного Суду у складі об'єднаної палати (далі — ОП) КГС, надаватиме цей проект іншим суддям зі складу ОП заздалегідь для ознайомлення і обговорення. Про це йдеться в Порядку підготовки до розгляду справ Верховним Судом у складі об'єднаної палати КГС, який 12 листопада рекомендували до застосування збори суддів Касаційного господарського суду Верховного Суду.

Як зазначається в тексті проекту Порядку, який є у розпорядженні «Судово-юридичної газети», він підготовлений з метою забезпечення належного розгляду справ Верховним Судом у складі ОП КГС упродовж розумного строку. Крім того, він має на меті підвищення ефективності судочинства та скорочення часу розгляду касаційних справ об‘єднаною палатою КГС, визначає питання внутрішньої організації роботи з вивчення касаційних справ відповідною колегією суддів та має сприяти підвищенню якості судових рішень, зменшенню кількості перерв у судових засідань, скороченню часу судового розгляду справи.

Отже, після визначення судді-доповідача зі складу ОП для розгляду конкретної справи він готує проект відповідного рішення Верховного Суду у складі об'єднаної палати і надає його іншим суддям зі складу ОП, які розглядатимуть справу. Вислати їм проект для ознайомлення і надання зауважень (пропозицій) він може в письмовому або електронному вигляді.

До проекту судового рішення можуть бути додані копії раніше прийнятих судових рішень, довідки про судовий розгляд аналогічних і подібних справ, пояснювальні записки, інші матеріали при необхідності.

Голова Касаційного господарського суду, а в разі його відсутності — суддя-доповідач, при необхідності скликає наради суддів об'єднаної палати для обов'язкового попереднього обговорення підготовлених і наданих суддею-доповідачем іншим суддям ОП проектів рішень. При тому проміжок часу між отриманням суддями відповідних проектів і проведенням нарад з їх обговорення повинен бути не менше 3 робочих днів.

Метою проведення таких нарад ОП, як сказано в проекті Порядку, є узгодження суддями ОП переданих на обговорення проектів судових рішень, їх доопрацювання при необхідності і розгляд всіх пов'язаних з цим проблемних питань.

За результатами наради і з їх урахуванням суддя-доповідач готує доопрацьований (змінений) проект судового рішення, який (в письмовому або електронному вигляді) надається суддям у тому складі ОП, який розглядатиме справу. Проміжок часу між отриманням суддями відповідних проектів і судовим засіданням з розгляду справи не повинен бути менше 3 днів.

Якщо в проекті судового рішення, яке обговорювалося на нараді суддів ОП, не відбулося якихось суттєвих змін, повторно цей проект суддям не надається.

Суддя, який не згодний із запропонованим суддею-доповідачем проектом судового рішення, може підготувати власний (альтернативний) проект і надати його іншим суддям зі складу ОП в строк, який дозволить їм заздалегідь ознайомитися з цим проектом.

Усі спірні питання в роботі ОП вирішуються відкритим голосуванням простою більшістю голосів суддів ОП, які беруть участь в розгляді справи. Питання на голосування ставиться суддею-доповідачем.

Як наголошується в документі, цей Порядок застосовується до всіх справ, які розглядаються ОП, включаючи письмове провадження. Проекти судових рішень у письмовому провадженні, як виняток, можуть не надаватися для обговорення нараді суддів об'єднаної палати, якщо в підготовці таких проектів не виникло проблемних питань. Але в будь-якому випадку ці проекти повинні бути надані суддею-доповідачем іншим суддям ОП, які будуть приймати судове рішення, не пізніше ніж за 3 робочих дні до засідання ОП.

Нагадаємо, що підстави і порядок передачі справ на розгляд ОП встановлені статтями 302, 303 ГПК. Зокрема, Верховний Суд, який розглядає справу в складі колегії суддів або палати, передає справу на розгляд ОП, якщо ця колегія або палата вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів з іншої палати або у складі іншої палати чи об’єднаної палати. Питання про передачу справи на розгляд палати, об'єднаної палати вирішується судом за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи.

Нижче наводимо повний текст нового Порядку.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду