Мінфін сподівається на розблокування реформи ДФС

17:35, 11 июня 2019
Шостий апеляційний адміністративний суд 13 червня розгляне апеляційну скаргу на ухвалу Окружного адміністративного суду Києва.
Мінфін сподівається на розблокування реформи ДФС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство фінансів не змінило свого прагнення довести реформу Державної фіскальної служби до запланованого результату — поділу ДФС на Державну податкову службу і Державну митну службу — і призначення керівників нових структур за результатами конкурсу.

13 червня 2019 року колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду розгляне апеляційну скаргу, подану Кабінетом міністрів України на ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва від 23 квітня 2019 року про забезпечення адміністративного позову у справі №640/6674/19, яка зупинила дію розпорядження уряду від 20 березня 2019 року №162-р щодо оголошення конкурсу на посаду голови Державної митної служби.

Про це повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Як відомо, уряд 18 грудня 2018 року ухвалив рішення про поділ ДФС на Державну митну і Державну податкову служби, а 20 березня 2019 року видав розпорядження, яким оголошені конкурси на зайняття посад голів нових відомств. Умови проведення конкурсів, загальні та спеціальні кваліфікаційні вимоги були напрацьовані Міністерством фінансів, Національним агентством України з питань державної служби за участі міжнародних партнерів. Взяти участь у відборі виявили бажання відповідно 5 і 6 кандидатів.

Довести до логічного завершення вдалося тільки конкурс на голову нової податкової служби. Ним став заступник міністра фінансів Сергій Верланов. До завершення конкурсу на голову нової Митної служби залишався один етап — співбесіда із кандидатами, але згідно з ухвалою суду його призупинили.

Позов з вимогою скасувати розпорядження Уряду №162-р подав за дорученням Громадської ради при ДФС народний депутат Андрій Антонищак. За словами представників громадськості, їх обурив факт привітання тодішнім Президентом України ймовірних лідерів конкурсів — Сергія Верланова і Максима Нефьодова — вже після першого туру конкурсу.

Нині Сергій Верланов поступово розгортає процес створення нової Податкової служби. 17 травня 2019 року було зареєстровано Державну податкову службу України як нову юридичну особу. На часі — затвердження структури, штатного розпису його апарату. Передбачається, що організаційна структура центрального апарату ДПС буде побудована за функціонально-орієнтованим підходом у відповідності до кращих міжнародних практик (в основу покладений тип виконуваної податковим органом функції, а не вид податку чи категорія платника податків).

А от переформатування митної служби виявилося заблокованим.

«Треба чітко усвідомлювати: кожен день затягування реформи — це подарунок тим, хто зловживає на митниці», — написала на своїй сторінці у Фейсбук Оксана Маркарова. Вона сподівається на справедливе рішення апеляційної інстанції і якнайшвидший початок створення нової ДМС.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 8 травня на засіданні Кабінету міністрів України Сергія Верланова призначено головою Державної податкової служби.

Нагадаємо, підставою для створення служби є постанова Кабінету міністрів України від 18 грудня 2018 року. Дата державної реєстрації служби — 17 травня.

Також ми розповідали, як Податкова служба планує контролювати ринок пального.

Крім того, Кабінет міністрів України постановою №395 від 15 травня 2019 р. «Питання Державної податкової служби» утворив комісію з реорганізації Державної фіскальної служби.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси