Це потрібно для укладення угоди між Україною та ЄС: автор законопроекту про добровільну стандартизацію

17:10, 20 сентября 2019
Роксолана Підласа пояснила, навіщо пропонує скасувати обов’язкові стандарти продукції.
Це потрібно для укладення угоди між Україною та ЄС: автор законопроекту про добровільну стандартизацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 вересня Верховна Рада України в цілому ухвалила законопроект №1068 про добровільну стандартизацію. Ухвалений закон остаточно закріплює принцип добровільності використання стандартів на виробництві, що дозволить Україні відкрити так званий промисловий безвіз — підписати Угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА). Автор законопроекту, народний депутат Роксолана Підласа розповіла «Судово-юридичній газеті», якою була основна мета запровадження означених змін.

«Законопроект 1068 не відміняє стандарти. Вони є добровільні до використання у промисловості України з 2015 року, коли набув чинності Закон України «Про стандартизацію». Законопроектом 1068 ми тільки закріпимо зміни щодо добровільності стандартів. Ми внесемо зміни у понад сто галузевих законів, для того щоб різночитання законодавства не створювало тиск на бізнес», — пояснила депутат.

«Насправді, основна мета цього законопроекту — по-перше, дерегуляційна, а по-друге, законопроект 1068 остаточно закріпить принцип добровільності застосування стандартів. Це потрібно для того, щоб Україна могла укласти з Європейським союзом угоду про оцінку відповідності, яка дозволить європейським виробникам та контрагентам українських виробників визнавати українську сертифікацію на європейському ринку», — прокоментувала Роксолана Підласа.

Як зазначила авторка законопроекту, наразі виробникові продукції, коли він експортує її до країн ЄС, потрібно додатково сертифікувати її в європейських органах сертифікації.

«Це дійсно дорого. Для прикладу, є український виробник, що виробив станок вартістю 10 тисяч євро. Так от, сертифікація для цього станка коштувала б 30 тисяч євро. Особливо для малих і середніх промислових виробників прийняття цього закону проекту буде надважливим», — роз’яснила нардеп.

Щодо того, що побачать споживачі на прилавках магазинів та чи будуть кардинальні зміни у маркуванні, Роксолана Підласа заявила:

«Я не думаю, що щось суттєво зміниться. Маркування буде відповідати усім європейським стандартам».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала відео, в якому Віталій Безгін розповідає про те, як «Слуга народу» реформує державну службу.

 Також ми писали про те, що міністр юстиції розповів, коли планують ліквідувати Антирейдерську комісію у сфері державної реєстрації.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду