Антикорупційний комітет ВР пропонує зменшити поріг відповідальності за незаконне збагачення

16:23, 1 октября 2019
Частина депутатів покинула залу засідання комітету після інформації про чергові вимоги МВФ.
Антикорупційний комітет ВР пропонує зменшити поріг відповідальності за незаконне збагачення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики розглядає поправки до проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (р. №1031, друге читання) та до проекту закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції (р. №1010, друге читання).

Загалом до законопроектів запропоновано більш ніж 300 поправок, які комітет повинен розглянути та рекомендувати до розгляду Верховною Радою або відхилити.

Основна кількість внесених поправок депутатами відхилена. Проте комітет схвалив поправку, якою поріг відповідальності за незаконне збагачення був значно знижений.    

У першій редакції, яка пропонувалась депутатами, такій поріг був визначений у розмірі 15 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У ході обговорення парламентарії погодилися знизити поріг відповідальності до 12 000 мінімумів.

Щойно народні обранці перейшли до розгляду інших поправок, засідання було перервано інформацією колови комітету Анастасії Красносільської, яка повідомила, що вона змушена просити депутатів повернутися до розгляду поправок про поріг відповідальності за незаконне збагачення, оскільки її поінформували, що є згода з Міжнародним Валютним Фондом і Світовим банком, з якими розроблявся законопроект про відповідальність за незаконне збагачення, щодо виконання вимоги МВФ і ще одного перегляду порогу такої відповідальності в бік зменшення.

Після чого Красносільська оголосила перерву на декілька хвилин, щоб з’ясувати, про які саме перемовини йде мова. Після перерви вона пояснила, що нібито відбуваються перемовини між Україною та МВФ щодо продовження програм підтримки України та нових програм Фонду. Криміналізацію незаконного збагачення МВФ вважає принциповим питанням для продовження співпраці з Україною. Тому ще більше зниження порогу відповідальності за незаконне збагачення є його принциповою вимогою.

Тож голова комітету вимушена просити депутатів повернутися до розгляду поправок 6, 7, 8, 9, 10 до законопроекту.

Така позиція обурила частину депутатів, на думку яких, відбулося втручання зовнішніх сил у діяльність Верховної Ради. Після цього три депутатські фракції («Батьківщина», «Європейська солідарність» та «Опозиційна платформа») на знак протесту залишили залу засідання. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Президент України ветував закон про тимчасові слідчі комісії, та повідомляла, що він запропонував Верховній Раді.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді