Чорнобильців звільнять від митних платежів на автомобілі: законопроект

16:47, 23 октября 2019
Ввезеним авто зможуть користуватися лише члени сім’ї пільговика, а продати його можна буде тільки через 5 років.
Чорнобильців звільнять від митних платежів на автомобілі: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 жовтня народні депутати (Третьякова Г.М., Струневич В.О., Арсенюк О.О. та ін.) подали на розгляд до Верховної Ради проекти законів №2277 та №2278 про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Автори законопроектів зазначають, що особливого захисту від держави потребують особи, які в силу об’єктивних причин, пов’язаних з Чорнобильською катастрофою, не мають можливості або обмежені у забезпечені себе та своїх сімей.

Одним із заходів забезпечення прав осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, є надання їм пільг, визначених законом, зокрема щодо отримання для власного користування безоплатно або на пільгових умовах від держави автомобілів.

Законопроектом №2277 пропонується не обкладати митними платежами транспортні засоби, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України особами, визначеними у пунктах 1 та 2 частини першої статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», та передбачити право 1-ї та 2-ї категорії на ввезення на митну територію України транспортних засобів, з моменту випуску яких минуло не більше 7 років, для власного користування зі звільненням від оподаткування митними платежами.

При цьому встановлюється обмеження на відчуження таких транспортних засобів протягом 5 років з дня проведення їх державної реєстрації. У разі відчуження транспортних засобів, при ввезенні яких були застосовані пільги, до закінчення встановленого строку, особа втрачає право на звільнення від оподаткування митними платежами та здійснює оплату за ставками, що діяли на момент ввезення такого транспортного засобу.

Право ввезення на митну територію України транспортного засобу зі звільненням від оподаткування митними платежами не розповсюджується на осіб, які скористалися правом на безоплатне або на пільгових умовах забезпечення автомобілем відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

У разі ввезення на митну територію України транспортного засобу зі звільненням від оподаткування митними платежами особа втрачає право на безплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту на території України Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Також з метою недопущення зловживань та неможливості передачі транспортного засобу в користування іншим особам законопроект передбачає визначити поняття власного користування транспортним засобом, ввезеним зі звільненням від оподаткування, а саме — як користування самостійно особою, що має право на таке ввезення, та/або членами сім’ї такої особи, а саме її батьками, чоловіком або дружиною, дітьми такої особи, у тому числі усиновленими. Відмітка про таких осіб вноситься у свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу під час його реєстрації за наявності підтверджуючих документів про належність до членів сім’ї. При цьому встановлюється заборона на передачу права керування таким транспортним засобом іншим особам, окрім як лише за умови присутності особи, яка є його власником.

Законопроектом передбачається встановити адміністративну відповідальність власника транспортного засобу за передачу права керування транспортним засобом іншим особам у вигляді попередження у разі першого порушення та штрафу у розмір 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожне наступне порушення.

Законопроектом №2278 пропонується доповнити частину 10 статті 374 Митного кодексу України новим положенням, згідно з яким при ввезенні на митну територію України звільняються від оподаткування митними платежами товари, зокрема моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше; автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей, включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі; моторні транспортні засоби для перевезення вантажів; мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з допоміжним двигуном, з колясками або без них; коляски у кількості однієї одиниці за кожною товарною позицією, що ввозяться один раз на 10 років особами, визначених у пунктах 1 та 2 частини першої статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Для недопущення зловживань під час реалізації вказаною категорією осіб своїх прав або іншими особами передбачається спеціальний строк реалізації цього права  один раз на 10 років.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВАКС розгляне справу стосовно депутата Київської облради.

Також ми писали, що у «Слузі народу» пропонують зміни до Митного кодексу щодо «євробляхерів».

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва