Підтримка вітчизняного виробника і розвиток виноробства: подано новий законопроект

16:20, 22 ноября 2019
«Слуги народу» пропонують встановити обов’язковість використання вітчизняної сировини у виноробній галузі.
Підтримка вітчизняного виробника і розвиток виноробства: подано новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Слуги народу» акцентували увагу на одній з основних проблем виноградарсько-виноробної галузі України: підприємства, які вже тривалий час не мають жодного виноградника посідають перші позиції у виробництві коньяку.

Данилом Гетманцевим, Романом Каптєловим та іншими було подано законопроект №2431 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання вітчизняної сировини.

Так, 2014 року Верховна Рада повністю виключила з положень Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» будь-які згадки про необхідність використання вітчизняних коньячних спиртів при виробництві коньяку в Україні.

Таке скасування, на думку автора законопроекту Данила Гетманцева, дало можливість (і досі дає) виробляти товар під назвою «коньяк України» без жодного вітчизняного компонента, і більшість заводів України почали працювати на імпортних коньячних спиртах.

Отже, законопроектом №2431 пропонуються зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», у якому:

  • в частині п’ятій статті 2 пропонується текст «Виробництво коньяку України також здійснюється суб’єктами господарювання незалежно від форми власності шляхом купажу коньячних спиртів українського та/або неукраїнського походження без будь-яких обмежень щодо часток їх використання у виробництві, витриманих не менше трьох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою» замінити на «Виробництво коньяку України також здійснюється суб’єктами господарювання незалежно від форми власності шляхом купажу коньячних спиртів лише вітчизняного походження або вітчизняного та невітчизняного походження за умови дотримання обов’язкової частки спирту коньячного вітчизняного походження відповідно до статті 18 цього Закону, витриманих не менше двох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою»;
  • в частині дев'ятнадцятій статті 3 встановити додаткові підстави для анулювання ліцензії;
  • в статті 17 встановити відповідальність за недодержання вимог, щодо використання вітчизняної сировини;
  • в статті 18 встановити перехідний період з поступовим щорічним відсотковим підвищенням використання частки вітчизняної сировини.

Крім того, термін «коньяк України» планується привести у відповідність до  положень ДСТУ 4700:2006 «Коньяки України. Технічні умови», в яких колекційні коньяки відносяться до марочних.

У випадку прийняття законопроекту його ініціатори пропонують наступний алгоритм обов’язкового запровадження використання при виробництві коньяку України вітчизняних коньячних спиртів: 2020 року частка вітчизняного спирту має становити 20% з поступовим підвищенням до 85% з 2027 року.

Такі зміни, вважають «Слуги народу» спрямовані на підтримку та захист вітчизняного виробника й розвиток виноробства в Україні.

 Нагадаємо, раніше  «Судово-юридична газета» повідомляла, що Кабмін схвалив низку законопроектів та постанов для європейської інтеграції.

 Крім того, ми писали, що парламент схвалив скасування монополії на спирт.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва