Мін’юст пропонує зменшити ціну адмінзбору за електронні документи: законопроект

17:25, 4 февраля 2020
Уряд прагне якнайшвидшого переведення частини реєстраційних послуг в електронну форму.
Мін’юст пропонує зменшити ціну адмінзбору за електронні документи: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект №2803 «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з впорядкуванням діяльності у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», зареєстрований Міністерством юстиції, вносить ряд нововведень, серед яких можна виділити протидію рейдерству: протокол про зміну керівництва у товариствах мають підписати всі учасники зборів.

Серед змін можна виокремити:

  • У законопроекті закріплено принцип екстериторіальності державної реєстрації нерухомості, розташованої в межах Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей. Тобто дані про зміну в умовах діяльності таких установ можна проводити за межами їх розташування.
  • Пропонується делегувати частину повноважень у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та бізнес посадовим особам Мін’юсту та його територіальним органам. Зокрема: проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі судових рішень, що набрали законної сили, які отримуються у результаті інформаційної взаємодії Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру судових рішень та мають наслідком зміну відомостей у відповідних реєстрах, заборону вчинення реєстраційних дій, а також на державну реєстрацію на підставі документів, що подаються заявниками в електронній формі.
  • Спрощується механізм встановлення повноважень особи представника, що звертається для проведення реєстраційних дій. Пропонується, аби нотаріально посвічена довіреність не вимагалася у випадку проведення реєстраційних дій щодо державного органу або органу місцевого самоврядування.
  • Пропонується, аби адмінзбір за проведення реєстраційних дій на підставі документів, поданих в електронній формі, був втричі меншим, ніж у паперовій.
  • Передбачається не справляти адміністративний збір, якщо протягом місяця з дня прийняття рішення про відмову заявником повторн подано документи для відповідної реєстраційної дії.
  • Визначено перелік документів для державної реєстрації постійно діючої арбітражної установи. Зокрема, заявник має подати такі документи:

1) заява про державну реєстрацію постійно діючої арбітражної установи;

2) примірник оригіналу (або нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління засновника про створення постійно діючої арбітражної установи;

3) установчі документи постійно діючої арбітражної установи (положення, регламент).

  • З метою запобігання рейдерству передбачено підписання протоколу всіма учасниками товариства з обмеженою відповідальністю, що брали участь у загальних зборах, у разі прийняття на таких зборах рішення стосовно обрання одноосібного виконавчого органу товариства або членів колегіального виконавчого органу.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Верховній Раді зареєстрували проект закону №2794 про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» щодо Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, який був поданий за ініціативи Кабінету Міністрів України.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді